ВодещиРепортажи

Село Искра се помни като духовен и административен център в Дряновско

В килийното училище е преподавал народният лечител и будител йеромонах Неофит Калчев, често е пребивавал и отец Матей Преображенски

Село Искра се намира на около 4 километра от Дряново. Разположено е в живописна местност в подножието на хълма Цар Асеник, на десния бряг на река Мала Дрянка. До него се стига по целогодишно поддържан асфалтов път, селото е електрифицирано и водоснабдено. Първото име на селището било Чакали, но през 1949 година е преименувано на Искра.

През 1870 година местното население захванало градежа на църквата „Свети Никола”.

Храмът е вторият в този край, след църквата в село Бучуковци. Строежът е разрешен със султански ферман, който не е запазен. Църквата е тържествено осветена през март 1873 година от търновския митрополит Иларион Макариополски и тридесет свещеника.

До 1934 г. село Чакали (Искра) е било духовен и административен център.

Още през турско време там е имало килийно училище, в което се учили на четмо и писмо местните деца и тези от околните селища.

През периода 1870-1897 година техен учител бил народният лечител йеромонах Неофит Калчев, по-късно наричан от местното население дядо Даскал. За себе си той казва: ”Задължен бях на Бога, нашия учител и спасител. Той учил своите ученици, като ги съветвал: ”Болните да лекувате, греховете да прощавате”.

Същата длъжност се трудех да изпълня, според заповедта на Бога. 27 години съм народен учител, проповедник съм вече 50 години, а народен лечител съм от 60 години. За визита пари не съм вземал, държавна заплата като лекар не съм вземал, учителска пенсия ми дадоха един лев на ден, от нея се прехранвах – облекло, обувки, храна. Движими и недвижими имоти нямам“.

За скромния живот на дядо Даскал още се говори от възрастното население на селищата в региона. Всички свои целебни рецепти той е събрал в книгата си „Домашен лекар”.

С нея е участвал лично на Пловдивското изложение през 1892 година и спечелил сребърен медал. Вече близо век е жив интересът към философията и отношението на йеромонаха към човешкото здраве, към неговите рецепти и съвети, защото отразява първичния инстинкт на българина да си помогне сам при трудни времена, но и защото разкрива богатството на корените на народната медицина в България.

„Известно е, че село Чакали (Искра) е било посещавано многократно от отец Матей Преображенски, приятел и другар на дядо Даскал, с цел да приобщи жителите на село Чакали и околните селища към делото на Революционния комитет, създаден в Дряново от Васил Левски през 1873 година“, споделят историци.

По думите им тогава много балканджии се записали за комити във въстаническата чета, която била сформирана в Дряново в очакване на събитията от април 1876 година.

„Има свидетелства, че мнозина от тях са чакали със заредени пушки в църквата ”Свети Никола” сигнал от Дряново, че градът е въстанал, за да се присъединят веднага към дряновската чета. Тя пък трябвало да се обедини с други няколко чети, за да поемат охраната на Старопланинските проходи против турците. Но известие от Дряново не дошло, а на другия ден било вече късно – турците обградили бунтовниците в Дряновския манастир и започнали да ги избиват“, обясняват изследователите.

Днес  Искра е тихо и спокойно малко селце с около десетина добре поддържани къщи. От десетилетия църквата не е действаща и с годините се е превърнала в руина. Жителите на селото се препитават с животновъдство, растениевъдство или работят в околните градове.

„В Искра цари приятна атмосфера. Забързаният шепот на река Мала Дрянка и прохладният повей на вятъра, носещ се от близките гори, са изпълнени с условия за приятни разходки, поляните са богати на ароматни билки, а чистият въздух е лековит“, казват с умиление местни жители.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *