ГорещиНовини

Села в община Дряново под наблюдение заради огнище на птичи грип в Дебелец

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в гр. Дебелец, на 3 километра от Велико Търново. Заболяването е констатирано в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки.

В стопанството се отглеждат около 395 000 птици.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат населените места от община Велико Търново – селата Леденик, Момин сбор, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково, Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси и от област Габрово, община Дряново селата Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча, Крънча и Зая.

С цел цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

От БАБХ ще се извършва епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.От Агенцията напомнят, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *