ВодещиНовини

Преработватели на дървесина настояват за намаляване цената на суровината

Преработвателите на дървесина настояват за драстично намаляване на цената на суровината. Това стана ясно на консултация, организирана от Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, на която бяха поканени представители на ползвателите на дървесина и на браншовите организации в горския сектор.

Предприятието стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

Целта на срещата бе да се обсъдят политиката и практиката в областта на възлагане изпълнението на дейности и за ползването на дървесина в горските територии – държавна собственост в обхвата на дейност на СЦДП-Габрово. В него участие взеха представители на „Свилоцел“ ЕАД, „Фазерлес“ АД, „Кроношпан България“ ЕООД, Кастамону България“ ЕООД, „Гораинвест“ АД и други преработватели на дървесина. СЦДП бе представлявано от своя директор инж. Иван Недков, зам-директорът инж. Тодор Бонев и инж. Никола Воденичаров – експерт.

Те представиха актуалната обстановка в предприятието към момента и заявиха, че изпълнението на добива от предвиденото за годината количество е в размер на 65%.

Годишният план за 2024 г. ще бъде аналогичен на тазгодишния – около 500 хил. куб. м. дървесина. Сключените до момента дългосрочни договори са за около 23% от годишния лесосечен фонд, а на годишна база продажните цени са претърпели спад.

Всички представители на преработвателите на дървесина, участвали в консултацията, се обединиха около искането за връщане на продажната цена на дървесината на нивото от 2021 г.

По думите им, намаленият капацитет на дърводобив, както и високите цени на дървесината са причината да губят пазари в Европа и Азия.

Това довежда до парадокса, че внесените стоки от Турция се продават на по-ниска цена, отколкото е т. нар. „нулева цена“ на родното производство. Някои от големите производители на плоскости заявиха, че това ги е принудило да работят с намалени мощности като са намалили производството на ПДЧ на 50%, а това на МДФ – до 20% от капацитета.

Производител на целулоза заяви, че поради намаления дърводобив са били принудени да не работят в рамките на 150 дни през тази година.

Други преработватели заявиха, че отново ще завършат финансовата година на загуба, но едва ли ще имат възможност да издържат още една такава година. Според тях фалитите и разпродаването на оборудване от техни колеги вече са започнали и посочиха примери за това.

В съответствие със законовите разпоредби Северноцентрално държавно предприятие – Габрово ще запознае с исканията на участниците в консултацията Министерство на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *