ВодещиОбщество

Обособени са 23 избирателни секции в община Дряново

В деня на вота за кметския пост в града ще се борят 7 кандидати, а за общински съветници са регистрирани общо 12 листи

В изборния ден на 29 октомври за кметския пост в Дряново ще се състезават 7 кандидати на партии, коалиции и местни коалиции. За управленското място в с.Ганчовец има само един кандидат, издигнат от инициативен комитет, за най-голямото село в общината-Царева ливада ще се борят четирима кандидати, а за село Гостилица-двама. В ОИК-Дряново са регистрирани и 12 листи с кандидати за общински съветници.

Със Заповед № 527/04.09.2023 г. на кмета на община Дряново са образувани 23 секции за произвеждане на местните избори.

Предвидени са три секции в специализирани институции и една подвижна избирателна секция. Утвърдена са също номерацията и адресите им.

С влязло в сила Решение № 11-МИ/13.10.2023 г., ОИК Дряново е определила броя на членовете на СИК на територията на община Дряново, както следва: 5 секционни избирателни комисии по 9 членове, включващи над 500 избиратели, 21 СИК по 7 членове, включващи до 500 избиратели, включително и предвидените две СИК в специализирани институции или общо членове на СИК – 192 души“, информираха от Общинската избирателна комисия в Дряново.

Обучението на членовете на СИК от ОИК е проведено на 24 октомври в Ритуалната зала на Община Дряново.

„Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Всеки гражданин на държава – членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, има право да избира общински съветници и кметове, ако е навършил 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин“, припомнят правилата от ОИК-Дряново.

От Общинската избирателна комисия допълват, че избирателите, променили адресната си регистрация в друго населено място в Република България след 28 април 2023 г., имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци.

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция през Интернет на адрес https://www.grao.bg/elections/ и чрез стационарен или мобилен телефон. Избира се 0800 1 4726 безплатно за цялата страна.

„Изборният ден се открива в 7,00 часа и приключва в 20,00 часа на 29 октомври. Когато в 20,00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК установяват техния брой и самоличност. Негласувалите предават личните си карти/личния зелен паспорт на член на СИК и се допускат да гласуват, но не по-късно от 21,00 часа“, подчертават от ОИК-Дряново.

От комисията уточняват, че избирател с увредено зрение или със затруднения в придвижването може да гласува и в избрана от него подходяща секция в съответния изборен район.

Когато в сграда с повече от един етаж има секции и на горни етажи, ОИК с решение определя секция на първия етаж (партер), която е с най-малък брой избиратели по избирателен списък, за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Когато избирателят има увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на СИК може да разреши гласуването да е с помощта на придружител, посочен от избирателя.
Тези избиратели могат да подадат Заявление за вписване в списъка на подвижна избирателна секция и да гласуват с подвижна избирателна кутия.

„Със свое Решение № 84-МИ от 10.10.2023 г. ОИК Дряново е определила секциите на територията на община Дряново за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването в сградите с повече от един етаж, в които има разположени секции и на втория етаж, както следва:
СЕКЦИЯ №071200001 – гр.Дряново, ж.к. „Успех”, Дом на културата – 1 етаж
СЕКЦИЯ №071200003 – гр.Дряново, ул. „Поп Харитон“ № 1, Спортна зала
СЕКЦИЯ №071200010 – гр.Дряново, ул. „ Трети март”№23, ПГИ „Рачо Стоянов” – 1 етаж

ОИК Дряново обявява следните телефони и адреси, на които избиратели със зрителни увреждания или затруднения в придвижването могат да правят заявки за помощ при придвижване до избирателните секции на 29 октомври:
– гр. Дряново, Общинска администрация, ул. „Бачо Киро“ № 19, тел. 0676/72350 – Гичка Маринова (технически сътрудник на кмета на общината) – от 23.10.2023 г. до 27.10.2023 г. от 08,30 до 17,00 часа.
– по електронен път на адрес: [email protected]
В изборния ден (29.10.2023 г.) от 07,00 ч. до 13,00 ч. на тел.: 0676/72962, вътр. 116 – Център за услуги и информация на гражданите“, посочват още от ОИК-Дряново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *