ВодещиКултура

Историци черпят ценни сведения от джобно тефтерче на ефрейтор Д.Косев от 18 пехотен Етърски полк

Изследователи от Историческия музей в Дряново черпят ценни сведения от джобно тефтерче на участник в Първата световна война.

Старинната вещ е дарена на музея от Юлиана Куцарова от с. Крънча. Това е малко джобно тефтерче на ефрейтора от 6 рота на 18 пехотен Етърски полк, 5 дивизия Д. Р(ачев) Косев от с. Геня, който участва в Първата световна война.

„Със своя полк през 1916 г. той е на Македонския и на Солунския фронт, а в 1918 г. на фронта при град Гевгелий (Гевгели, Гевгелия в Северна Македония). Освободен е от армията при общата демобилизация на 11 октомври 1918 г., както отбелязва: „след 3 години война”, съобщава Стефана Вълчева, уредник в Исторически музей-Дряново.

По думите и в тефтерчето ефр. Косев е записвал дните, през които е в отпуск, адреси на приятели и роднини, както и кратък разказ за събитията от 11 септември до 26 септември 1918 г., през които 18 пехотен полк се придвижва към старите граници на България.

„Той започва разказа си със заповедта, която получава вечерта на 11 септември в щаба на бригадата, където е изпратен за свръзка да се завърне в ротата си в град Гевгелий. Проследява пътя, по който се движат войниците през селищата Негорци, Бурлово, Габрово и Петрово. На 21 септември полкът е при село Дря(е)ново. „Командирът на полка полк. Ковачев, – разказва Косев, ни каза накратко нашата цел за къде отиваме. Каза ни, че отиваме да задържаме противника към село Дряново, понеже, каза че, 3-та Балканска дивизия е разбита и фронта е отворен.”, споделя Стефана Вълчева.

Тя допълва, че от записките на ефрейтора става ясно още, че на 15 септември 1918 г. френско-сръбски войскови формирования правят пробив на българския фронт на платото Добро поле, при който има опасност да бъде обкръжена и пленена 600 000-та българска армия.

„Полк. Ковачев и Трета дружина от полка отиват на разузнаване, – пише ефр. Косев, но се сблъскват с противника. В последвалото сражение са убити 4-ма офицери и много войници.

Д. Р. Косев проследява усиления марш на полка до срещата му с останалите части на дивизията, но не завършва разказа, тъй като свършват празните страници на тефтерчето.

ИМ-Дряново сърдечно благодари на г-жа Ю. Куцарова за любопитното дарение – поглед към драматичните събития от септември 1918 г. на един войник от Дряновско и подготвя публикацията на неговия разказ“, споделя още уредникът Стефана Вълчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *