ВодещиКултура

Иконографът Гергана Симеонова от Дряново представи свои стенописи в Осмото биенале на църковните изкуства

Мащабното събитие, в което бяха подредени над 200 творби на български и чуждестранни автори, се състоя във Велико Търново

Известният иконограф Гергана Симеонова от Дряново, която рисува икони и стенописи на църкви се представи със свои творби в „Осмото международно биенале на църковните изкуства – Велико Търново 2023“. Организатори на мащабното събитие са Катедра „Църковни изкуства“ на Православен богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ , Сдружение „Икона“ и Община Велико Търново.

До 9 ноември 2023 г. посетителите могат да се насладят на творби на съвременни автори от България, Гърция и Сърбия, Република Северна Македония и Украйна, обединени от православните християнски ценности в жанровете – иконопис, стенопис, мозайка, дърворезба, утвар, графика и др.

Гергана Симеонова, която освен майстор на четката, тя е и екскурзовод към Икономовата къща в града на майстор Колю Фичето, се включи в престижния форум с три табла със снимки на стенописи от храмове в България, в които е зографисвала.
В експозицията са представени и няколко детски школи по иконопис.

Сред тях е и Зографското ателие в Исторически музей – Дряново, което участва с 11 детски рисунки на икони.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *