ВодещиКултура

Дряновци честват 140 години от рождението на писателя Рачо Стоянов

На 6 октомври се навършват 140 години от рождението на Рачо Стоянов – писател, поет, драматург и преводач.

По този повод Исторически музей – Дряново и Държавен архив – Габрово организират изложба, озаглавена „Рачо Стоянов – живот и творчество“.

Откриването и ще се състои на 5 октомври, от 17:00 ч. в залата за временни изложби на експозиция „Колю Фичето“.

„Тя е част от програмата на Националната научна конференция „Епохи, личности, памает“, която тази година е посветена именно на годишнината от рождението на писателя“, допълват от Историческия музей.

Рачо Стоянов е роден в Дряново на 6.Х.1883 г. в семейството на занаятчията Стоян Дуфев и Йона Попгеоргиева. Учи в Априловска гимназия, след което работи на различни места като писар, коректор, журналист, библиотекар, а по думите на Чудомир е и „един от най-добрите преводачи у нас”, което често е осигурявало прехраната му.

Творческият път на Рачо Стоянов е многообразен и започва със създаването на стихотворения, голяма част от които носят социалния заряд на суровата действителност, в която живее авторът.

По-късно пише фейлетони за периодичния печат, които подписва с литературния псевдоним Сатин.

Те са насочени срещу беззаконието и корупцията във властта и отразяват идейните позиции на Рачо Стоянов, неговия хуманизъм и демократизъм. През 1909 г. е издадена първата му книга, която е сборник от разкази. Този кратък белетристичен жанр му допада, защото му позволява бързо и експресивно да разкрива картини от живота и с литературните похвати на алегорията и хиперболата да изразява своето отношение към невралгични проблеми на обществото, които са причина за трагичната съдба на обикновения човек.

Талантът на Рачо Стоянов и търсещият му дух да защити завоюваните позиции на майстор на българското художествено слово отвеждат перото му до нов, по-голям по обем литературен жанр – повестта. За една от тях („Майка Магдалина”, 1936 г.) той получава награда от Българска академия на науките – приз, който дава категорична оценка за висотата на изкуството, което писателят създава.

Пъстрото литературно наследство оставено ни от Рачо Стоянов вълнува с богатата душевност, която неговите герои носят, а името му се налага и продължава да бъде познато в общественото съзнание с драмата „Майстори”. В нея най-ярко е разкрит талантът му на драматург и способността да изгражда силни, пластични и неповторими образи, които са вдъхновение за театралните сцени и до днес.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *