ВодещиКултура

Дряновски търговски фирми предлагали богат асортимент от манифактурни стоки

В Дряново през 1941 г. са отворени шест магазина, в които гражданите можели да си купят манифактурни стоки. Това разказва Стефана Вълчева-уредник в Исторически музей-Дряново.

„Платове от габровската фабрика „Принц Кирил” и русенската фирма „Гобер Махтарян” са продавали Никола Киряков, Иван Ил. Никоевски, Сава Ил. Суровичков, Никола Чуков, фирмата „Косю П. Лунгов и Син” и търговската фирма „Ненчо М. Кротев и син”.
Фирмата „Ненчо М. Кротев и син” открива в 1887 г. един от първите магазини на главната улица за манифактурни стоки. Неговите щандове са били добре заредени, като всеки купувач е можел да се снабди с платове, вещи и дрехи по свой вкус, а дамите с богат набор от материали за шиене, плетене и бродиране“, споделя изследователката.

Тя допълва, че Кротеви отварят сметки на клиентите, които желаят да се разплатят по-късно и не притискат длъжниците си.
„На 9 май 1938 г. Стефан Н. Кротев съставя инвентарен опис на стоките, които предлага в магазина.

В списъка са изброени вълнени, памучни и копринени платове, кадифе и дантели в различни цветове. Той е доставил басми, рипс, сатен, крепон, американ, док, хасе, бархет, пикет, канава, зебло, тензух и др. Продава мъжко и дамско бельо, детски дрехи и обувки, трикотаж, работни бели забрадки, ленени и копринени баръши, пешкири, сватбарски пошове и китки, чорапи, пуловери, ръкавици, ризи. От магазина могат да се вземат четки и паста за зъби, гребени, дамски чадър, червила, кремове, пудра.

Има луксозни и ежедневни вещи – огледала, подноси, прибори за хранене, чинии – порцелан и фаянс, чаши за вода, кафе, вино и бира, легени, канчета, кофи и др. Общо стока за 180 177 лева“, разкрива Стефана Вълчева.

По думите и търговците в Дряново през 30-те г. на ХХ в. са зареждали магазините си със стоки, които населението използва в ежедневието си, но и предлагали стоки за всички житейски ситуации и важни лични моменти.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *