ВодещиКултура

Дряново чества 140 години от рождението на писателя Рачо Стоянов с венци и цветя, научен форум и изложба

Професионална гимназия по икономика и техника почете своя патрон и отбеляза 61 години от създаването си

Дряново чества 140 години от рождението на Рачо Стоянов – писател, поет, драматург и преводач.

Професионална гимназия по икономика и техника „Рачо Стоянов“ организира тържествено поднасяне на венци и цветя на паметника на своя патрон, в чест на годишнината. На тази дата учебното заведение празнува и 61 години от създаването си. По този повод Красимир Димитров – изпълняващ длъжността кмет на Община Дряново връчи поздравителен адрес и цвете на Мария Събева, директор на училището.

Своята признателност към писателя изразиха директорът на Историческия музей Иван Христов, зам.областният управител на Област Габрово, директорът на Драматичен театър „ Рачо Стоянов“- Габрово, ученици и гости.

По повод годишнината на писателя в Исторически музей – Дряново се проведе Национална научна конференция „Епохи, личности, памет“. Събитието бе организирано от културната институция, в партньорство с Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“.  Работата на специалисти от музеи, архиви и университети участници в научната конференция внесе допълнителна яснота и по теми, свързани със средновековната ни история, с възрожденски процеси, с казуси от етнографско естество.

По-късно бе открита изложба в Исторически музей – Дряново, посветена на Рачо Стоянов. Тя бе подготвена от музейните уредници заедно с Държавен архив – Габрово и е част от съпътстващите събития на Националната научна конференция.

Рачо Стоянов е роден в Дряново на 6 октомври 1883 г. Учи в Априловска гимназия, след което работи на различни места като писар, коректор, журналист, библиотекар. Според  Чудомир е и „един от най-добрите преводачи у нас”.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-ПИГТ и Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *