ВодещиОбщество

Габровска област на първо място по респираторни инфекции

В детските градини и училищата в региона въвеждат ежедневен филтър

178 на 10 хиляди души са заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Габрово. За последната седмица регионът е на първо място в страната по ръст на вирусните инфекции. Това сочат данните в националната информационна система, отчетени за седмицата от 25 септември до 1 октомври.

„Стойностите са далеч от епидемичните, но рязкото покачване налага филтър на децата със симптоми в детските градини и училищата, за да не се допускат деца със симптоми на остри респираторни заболявания“, коментира директорът на здравната инспекция в Габрово д-р Николай Пенчоков.

Според данните най-много от заболелите са във възрастовата група до 4 години, след тях са децата в предучилищна възраст и ученици до 7 клас.

По мнение на здравните инспектори, голяма част от случаите, отчетени от личните лекари като грип и остри респираторни инфекции, са заболели от Covid-19, които не са доказани с изследване. От РЗИ допълват, че растат хоспитализациите на болни от коронавирус и през тази седмица за болнично лечение в Габровска област се настаняват по десетина души дневно.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *