ВодещиКултура

В разгара на Втората световна война дряновци дръзнали тържествено да отбележат 60-годишнината на писателя Рачо Стоянов

През април 1944 г., в разгара на Втората световна война, когато войските на Трети украински фронт прекрачват прага на Балканския полуостров, над София падат смъртоносни бомби, а гражданите и държавните институции са евакуирани в малките градове и села, дряновци дръзват тържествено да отбележат 60-годишнината на своя съгражданин – писателя Рачо Стоянов. Това разказва Емилия Михайлова, уредник в Исторически музей-Дряново.

По думите и юбилеят на писателя Рачо Стоянов е организиран от ръководството на читалище „Развитие“ и е честван на 29.IV.1944 г. в родния му град Дряново.

При организацията на събитието, за по-голяма представителност е създаден почетен комитет, оглавен от министъра на народната просвета като негов председател и подпредседатели председателят на писателския съюз Стилиян Чилингиров и Найчо Анков – председател на Върховния читалищен съюз.

„След усилената подготовка от страна на ръководството на читалище „Развитие“, обединени от общата идея за тържеството, петдесет и трима дряновци сформират местен юбилеен комитет с председател Никола Бошнаков – кмет на Дряново и председател на читалище ”Развитие”. Комитетът възлага на Цаню Антонов – резбар от Трявна, написването и декорирането на поздравителен адрес, предназначен за писателя Рачо Стоянов, по случай неговия юбилей.

Така празникът се провежда в салона на читалище „Развитие”, а вестник „Дряновски глас” подробно отразява събитието.

На страниците му четем: „Честването бе една буйна – радостна проява не само на дряновци, но и на институции и културни организации, които бяха представени на този тържествен акт, за да засвидетелстват чувствата си на признателност и уважение към един утвърден вече труженик, в полето на духовния възход на българския народ, какъвто безспорно е писателя Рачо Стоянов“, разказва Емилия Михайлова.

Изследователката допълва, че салонът на читалището бил феерично осветен и препълнен с народ. Между скъпите гости – писатели, публицисти и художници, личат и бившите министри – господата Аврамов (на железниците, пощите и телеграфите) и Митаков (на правосъдието), видни наши съграждани, евакуирани от столицата и Русе.

Сред тях бил и директорът на Народния театър Владимир Полянов, който имал най-голям дял за честването, като не пожалил труд и средства да придвижи толкова много артисти и реквизити, за да бъде представена пиесата „Майстори”.

„На сцената са вече писателят и комитетът по честването. Публиката аплодира с продължителни и шумни ръкопляскания. Юбилярят е развълнуван и изненадан от възторга на народа.

Председателят на юбилейния комитет Никола Бошнаков поднася художествено изработен адрес към юбиляра, като същевременно поздравява Рачо Стоянов от името на цялото гражданство и всички дряновци, където и да се намират те. От името на министъра на народната просвета, директорката на гимназията – Мария Петрова, прочита поздравително писмо.

Председателят на писателския съюз Стилиян Чилингиров поднесъл от името на всички български писатели най-сърдечни поздрави, стискайки братски ръката на юбиляра, комуто пожелал дълги години, за да може да твори цялостно и все тъй предано в съкровищницата на българската духовна култура.

След господин Чилингиров, прочувствено поздравление изказал и председателят на Върховния читалищен съюз Найчо Анков, който вплел ролята на българските читалища с тая на българските писатели.

Бранничка и ученичка връчили на юбиляра букет от пролетни цветя, след което следвали поздравленията от Стефан Дечев, председател на дружеството Кавалер на ордена „За Храброст”, както и представители на всички родолюбиви и културно-просветни дружества на града.

Прочетени били и множество телеграми. На всички поздравления отговорил юбилярят с подходяща реч. Всички поздравления били изпращани възторжено от публиката. Вечерта в ресторант „Рачика” била дадена закуска на гостите и артистите от Народния театър”, разкрива музейният уредник Емилия Михайлова.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *