ВодещиКултура

Виден историк от Дряново подреди изложба от дървопластики

Димитър Минчев Димитров ​​​​​представя произведенията на изкуството навръх 80-годишнината си

Димитър Минчев Димитров ще открие своята самостоятелна изложба „Дърворезба и дървопластика“ навръх 80-годишния си юбилей.

Представянето на сбирката с творби на дряновския историк и творец е насрочена за 12 октомври в Икономовата къща. Това ще е първото от събитията, заложени в празничната програма на Община Дряново.

Димитър Минчев Димитров е завършил първия випуск „История“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дълги години е работил като музеен работник, участвал е в археологическите проучвания на крепостите Боруна, Стринава и Дискодуратере.

Бил е директор на Исторически музей – Дряново, екскурзовод в пещерата „Бачо Киро“. Днес е изцяло отдаден на хобито си, а именно да създава образи и да вдъхва нов живот на дървения материал.

„Познаваме Димитър Минчев като публична и обществена личност в Дряново, но сравнително слабо е осветена онази част от вътрешната му същност, непресъхваща през годините, която е проява на една любов и страст към първичната природа на дървото и усилието да се вмесиш в неговата привидна твърд, за да вградиш част от себе си там някъде, в следите на длетото

А тя е благодатна за асоциативни форми и пластични намеси, стига човек да носи фантазен свят в себе си и да го подхранва жив. И когато посегне към корен или част от клон, където той вече е провидял знак, фигура, присъствие, съответствие, жест, за да ги дооформи като свое виждане и преживяване или ще започне от изчистената дъска, за да изведе от нея образ-икона, Митко е винаги себе си – момчето, дялкащо някакво парче от клонче на слога край пасището.

Изложбата включва не късове и парчета дърво, а късове мечти и блянове, любов към природата и човека“, споделят от Исторически музей-Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *