ГорещиКултура

Научна конференция „Епохи, личности, памет” събира учени, музейни специалисти и изследователи в Дряново

С настъпването на есента дойде време и да се даде гласност на научния труд на специалисти в музеи, държавни архиви, изследователски институти и университети. За втора поредна година Исторически музей – Дряново, в партньорство с Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, организира национална научна конференция, която е именувана „Епохи, личности, памет“. Това  оповести директорът на Историческия музей в Дряново Иван Христов.

Той поясни, че широкият обхват на тематиката позволява в нея да вземат участие голям кръг от хора с разнообразни по своето съдържание изследвания, които обогатяват българската историческа наука с нови данни и знания за миналото ни.

„През 2022 г. научната конференция „Епохи, личности, памет” беше посветена на юбилейни годишнини на родените тук Никола Мушанов и Стойчо Мошанов – видни политици от най-новата история на България.

Тя се проведе при изключителен интерес от страна на научната общност у нас, като в нея със свои доклади взеха участие 36 души, а в резултат на работата на конференцията беше отпечатан т. II на Известия на Исторически музей – Дряново“, обясни ръководителят на културната институция.

Предстоящото второ издание на националния научен форум е посветено на 140 години от рождението на големия белетрист и драматург Рачо Стоянов,

чието присъствие в литературния живот на България между двете световни войни е изключително ярко, оставило трайна следа и до днес. Заявките за участие са петдесет. Това число показва не само устойчив, но и нараснал интерес на специалистите към него.

„То дава положителна оценка на свършеното при организацията на първата конференция и я превръща в събитие с висока степен на значимост за науката и изследователската работа на историците“, посочи Иван Христов.

Научната конференция ще се проведе в родния град на Рачо Стоянов на 5 и 6 октомври, в сградата на експозиция „Колю Фичето“, а нейната програма ще публикуваме в навечерието на заседанията.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *