ВодещиЛица

Успял фармацевт след 25 години напуска столицата и се завръща в родно Дряново

Иван Марев има свой бизнес, запален е по футбол, колоездене и бокс и е общински лидер на ГЕРБ

Фармацевтът Иван Марев е един от българите, които колкото и да са преуспели са здраво свързани с родовите корени. 45-годишният мъж обаче не само милее за родния край, но е решил след близо 25-годишно отсъствие да се завърне в Дряново и да работи за просперитета на града.

Иван Марев е израснал в Дряново, където е завършил е СОУ „Максим Райкович“ с пълно отличие. По професия е магистър фармацевт и от 1999 г.е в София. Първоначално е работил във водещи аптеки в столицата, а по-късно стартирал собствен бизнес. В процеса на работата извел дейността си в малка община в близост до София, която е със застаряващо население и там Марев създал и успешно управлява единствената аптека.

„Мило ми е за родното място и взех решение да се установя в Дряново“, доверява фармацевтът.

Като буден и образован човек е убеден, че пред него има много перспективи. Не крие, че обмисля много идеи, които да реализира в Дряново.

Той е филантроп.

Подкрепял е безкористно множество дарителски каузи. Многократно е подпомагал Футболен клуб „Локомотив“ в Дряново, в който е бил 11 години като с лични средства закупил екипи. Реализирал е благородни каузи, свързани с изявени и даровити деца като им е давал стипендии. Осигурявал е учебни пособия на нуждаещи се ученици.

Друго предизвикателство за него е политиката и от година и половина е общински лидер на ГЕРБ в Дряново.

„Общината е малка, но интерес към партията никога не е липсвал. Структурата ни е доста компактна и има изградена солидарност между членовете. Наближават избори, към които вървим с увереност и ще се борим за победа“, коментира Иван Марев.
Категоричен е, че ГЕРБ ще участва в изборната надпревара със свой кандидат за кмет на Дряново и с листа за общински съветници. Тя е готова, но няма да се оповести, докато не бъде регистрирана в законния срок до 26 септември.

„Дряново има остра нужда от инвестиции, чрез които да се повиши стандарта на живот в града. Не може да се говори, че е притегателен център за туризъм, ако местните хора не са с добър финансов статус. Нужно е също градската среда да е облагородена и с добра инфраструктура“, разсъждава Иван Марев.

От октомври той започва втора магистратура „Здравен мениджмънт“ във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ .

„Мисля, че това е добро надграждане и развитие на моята професионална кариера като здравен специалист“, категоричен е амбициозният фармацевт.

На въпрос как ще коментира липсата на животоспасяващи лекарства у нас, специалистът казва, че проблемът е отдавна.

„Има обаче вариант за излизане от тази порочна практика. Чрез доклада на ДАНС преди дни излязоха данни за фирми, които са правили паралелен износ на лекарства. Убеден съм, че държавата ще се справи, този процес ще бъде пресечен и занапред няма да има дефицит на медикаменти в аптечната мрежа“, посочва Марев.

Разказва, че във фармацевтичната професия винаги се внедряват иновации.

Всички хартиени рецепти и документация, вече са в електронен вариант след въведените софтуери. Правят се и много машини за лекарства, които да подпомагат процеса на работа.

„Новостите в лекарствените препарати са непрекъснат процес. Когато имаше COVID-епидемия, новите лекарства бяха предимно за лечение на тази инфекция, в момента се насочват доста препарати за лечение на онкологични, белодробни, сърдечни заболявания, антикуагуланти. Има нови лекарства за понижаване на холестерола. Това е процес, който никога няма да спре и винаги ще има нови лекарства във всяка една област. В момента основните проблеми на човечеството са онкологичните, сърдечно-съдовите, мозъчните инсулти и гастроентерологичните заболявания. Впечатление прави, че патологиите на костната система са константна величина“, изброява Иван Марев.

Освен да се занимава с фармация, е запален и по спорта.

Любител е на футбол, колоездене и бокс. Има широки познания за английския футбол и в тази област е изключително добър събеседник и коментатор. Други негови хобита са туризъм, природа, опознаване на различни места.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *