ВодещиКултура

Уникални образци на овчарска, домашна и църковна дърворезба пази музеят в Дряново

Дърворезбата е един от занаятите, които открай време внасят красота и естетика в живота на българина. Познаваме я като овчарска, домашна или църковна. Това обясняват уредници от Историческия музей в Дряново.

Историците поясняват, че в миналото с овчарски тип резба се украсявали най-обикновени предмети – геги, свирки, кавали, приклади на оръжия. По-високият клас домашна дърворезба станала особено популярна в XIX век, като започнала да присъства върху дървени предмети от бита, входни врати и иклюци, което е ниши с вратички, които служат за дрешници. Българите украсявали с резба жилищата си и колкото по-сложна била украсата, толкова по-висок бил социалният статус на нейния собственик.

Едни от най-красивите образци от този вид били таваните с резбовани слънца и ажурните домашни иконостаси, които по-заможното съсловие от населението можело да си позволи.

Уникална декоративна решетка е включена в експозиция „Колю Фичето“ с предмети от XIX в., в които присъстват резбени елементи в Историческия музей в Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *