ВодещиКултура

Регионалната библиотека в Габрово обогатява фондовете си с 12 500 лева

Средствата са по спечелен проект

Проектът на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов” в Габрово е одобрен за финансиране по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” за 2023 г. Приоритети на програмата са обновяване на библиотечните колекции с цел насърчаване на интереса към книгата и четенето, както и развитието на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.

Първоначално министерството на културата обяви стойност на проекта до 25 000 лв, но впоследствие сумата е редуцирана до 12 500 лв. като максималната сума за регионалните библиотеки. Въпреки че габровската библиотека всеки месец обогатява фондовете и колекциите си с литература от всички области на знанието като покупка и дарения, заглавията, одобрени по проекта, ще допълнят книжното богатство на културната институция със стойностни справочни, научни, художествени и енциклопедични издания.

От област Габрово, за участие в конкурсната сесия, обявена през юни, проектни предложения са подали общо 34 обществени библиотеки.

На всички одобрени по проекта читални предстои подписването на договори с министерството.

Списъкът с одобрените проекти е публикуван на интернет страницата на Министерството на културата. Общият размер на финансирането е 2 млн. лева като по тази конкурсна сесия са одобрени проекти на 1408 читалища в България.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *