ГорещиКултура

Проф.Христо Пимпирев и Иглика Трифонова представят в Дряново книгата „Антарктическият стопаджия“

Изданието съдържа над 230 цветни фотографии и излиза по повод юбилей на учения

 

Проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова ще представят в Дряново книгата „Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия“. Културното събитие ще е на 15 септември в 17:00 ч., в Ритуалната зала на Общината.

Организатори са Училищното настоятелство при СУ „Максим Райкович“ и Община Дряново. Проявата е във връзка с началото на новата учебна година и е свързана с ценно дарение, направено по случай 25-та годишнина на настоятелството.

Инициаторите приканват жителите и гостите на града да отидат на представянето и да научат повече за разказаната в книгата любопитна история.

Присъстващите ще имат възможност да се срещнат лично с учения и да чуят от него още интересни разкази, свързани с проучванията и пътешествията му.

Над 230 цветни фотографии има в книгата „Антарктическият стопаджия“, която излиза по повод юбилей на Христо Пимпирев в съавторство с Иглика Трифонова.

В книгата се преплитат текстовете и снимките на Иглика Трифонова, като очевидец, със спомените, обобщенията и сравненията на Христо Пимпирев по отношение на първите експедиции преди 30 години и днешните.

„Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или сред бялата пустош на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се чувства пътешественик и част от екипа на харизматичния и винаги усмихнат учен. Наричат го „почти Магелан“, „Шакълтън, Скот и Амундсен в едно“, но той се възприема за антарктически стопаджия“, допълват издателите.

Проф. Христо Пимпирев е учен, геолог, Директор на Националния център за полярни изследвания. Автор е на 12 книги, 7 документални филма и над 250 публикации в реномирани български и чужди списания.

Той е и първият българин, развял българското знаме на Южния полюс, като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от достигането на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.

Иглика Трифонова участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *