ГорещиКултура

Показват печати, знамена, униформено облекло в изложба „Училищни символи и ритуали“

Експозицията ще бъде открита на 14 септември в Историческия музей в Дряново

Националният Музей на Образованието в Габрово гостува на Исторически музей – Дряново с изложбата “Училищни символи и ритуали”. Официалното откриване на експозицията ще се състои в навечерието на първия учебен ден, 14 септември, от 17:30 ч. в залата за временни изложби на експозиция “Колю Фичето”.

„Училищните празници и ритуали със своите символи са свързани със стремежа да се създаде принадлежност към училището и училищния живот.

В изложбата са представени документи, снимки и веществени материали, свързани с празничния живот в училище. Показани са най-важните училищни символи – печати, знамена, униформено облекло.

В нея може да се види първия училищен печат на Габровското училище, който е изработен по идея на Васил Априлов през 1832 г. Ще бъдат показани още отделни елементи и различни варианти на униформено облекло“, разкриват от културната институция в Дряново.

Уредниците допълват, че целта на изложбата е да се покажат традициите в училищния ритуален процес и неговата символика като част от цялостния училищен живот, които по свой начин изграждат личността на младия човек.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *