ВодещиЛица

Пещерняк от Дряново участва на първа линия в две тежки спасителни акции в Турция

„Тодор Иванов трябва да получи заслужено внимание и признание, защото той е от героите, които прославят и страната ни, и града ни“, апелира Стефан Иванов

36-годишният Тодор Иванов от Дряново е от онези хора, които не жалят сили и средства, за да спасят човешки живот.
Младият мъж е доказал това с участието си в тежки акции у нас и в чужбина. Тодор Иванов е един от смелчаците от Сдружение „Пещерно спасяване-България“. От над 10 години е в организацията.

Занимава се със строителство, но е пещерняк от над 20 години. Може да се каже, че е закърмен с тази дейност. Родителите му са се запознали в Пещерен клуб „Стринава“ –Дряново.

„Цялото ми семейство е обвързано от десетилетия с клуба и с Туристическо дружество „Бачо Киро“ в Дряново. Не случайно голямата ми страст от дете са пещерите и планинарството“, споделя Тодор.

Само през тази година смелият дряновчанин, който в момента живее в Казанлък, е участвал в две мащабни спасителни акции. Първата е била след разрушителното земетресение в Турция, а втората е приключилата наскоро акция в пещера Морджа също в Турция.

„След страховитите земетресенията в южната ни съседка по нашите канали в интернет получихме информация за мащабите на трагедията. Разбрахме, че се налага да бъде сформиран спасителен екип. Откликнах буквално трийсетина секунди след като прочетох съобщението и дори не се и замислих, когато взех решение, че отивам да помагам. Заявих на приятелката ми и сина ми, че заминавам за Турция, набързо събрах необходимия багаж и потеглих“, разказва Тодор Иванов.

В паметта му са се запечатали потресаващи моменти от изваждането на хора, затиснати под руините след земния трус.

„Неописуема е гледката например на сграда, чийто четвърти етаж е до гърдите ти и се налага да влезеш вътре“, разкрива Тодор.

Най-много го развълнувал възрастен мъж, който оцелял като по чудо при бедствието и бил приседнал отчаян до съборен до основи блок.

„Попита ни: „Момчета, откъде сте? Казахме му, че сме от България, а той посочи руините и добави: „Ей, там са сина ми, снаха ми и внучето ми“. След минути се появи коте, сгуши се в скута му, а той отчупи от закуската си и първо нахрани животинчето, даде му вода, а след това хапна и той“, казва Тодор.

Втората екстремна ситуация възникнала, докато се провеждали курсове за квалификация по пещерно дело в Карлуково. Още от първоначалната информация станало ясно, че сложността на операцията е изключително голяма. Трябвало да бъде спасен американският спелеолог в пещерата Марк Дик, който бил блокиран в пещерата Морджа в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин в Турция. Той бил блокиран дълбоко под земята от 2 септември, след като получил стомашен кръвоизлив по време на международна експедиция.

„Когато разбрах за инцидента в пещерата за пореден път незабавно реших, че тръгвам да помагам. С колегите ми обсъдихме, че има бедстващ човек и без да го познаваме, си казахме: „Той е един от нас. Да му помогнем!“. Обадих се на близките си по телефона, за да ми подготвят неща, които знаех, че ще ми трябват по време на акцията“, разкрива Тодор Иванов.

Към мястото потеглили първо четирима българи с частен полет от София.

„Пристигнахме късно вечерта. На следващия ден групата ни вече беше от десет спасители. Двама слязохме на дълбочина -1040 м., други двама останаха да изведат лагера на -680 м. В пещерата заварихме унгарски медицински екип. Дискутирахме какво искат от повърхността на земята като информация, как те решават да процедират, съответно и ние как мислим да действаме. В същия момент при нас дойде усмихнат мъж с червено яке и се включи в разговора. Тогава унгарските медици ни уведомиха, че това е пострадалия човек и се оказа, че е стабилизиран и в добро състояние“, посочва спасителят.

Тодор Иванов и колегата му Димитър Христов престояли в пещерата цяла седмица. Слизайки в подземието, двамата носели кръв, която била преливана на пострадалия американски спелеолог Марк Дик.

Първоначално ,специалистите коментирали да бъде изнесен с триъгълна кърпа, защото е във видимо добро състояние. Ден –два по-късно обаче отново получи кръвоизлив и това се оказало невъзможно.

„По същото време на ниво -1040 метра имаше две палатки-едната беше превърната в лазарет, а в другата спяхме с колегите“, разкрива Тодор Иванов.

Той не крие, че условията били тежки, защото температурата в пещерата е между 4 и 6 градуса и е със 100 % влажност.
Едва след седмица екипите предприели изнасянето на пострадалия изследовател.

„Използвахме специални методи на извличане. Това се прави след като предварително е подготвено трасе с построени елементи, а изнасянето на пострадал човек се осъществява с въжета метър по метър.
Доволен съм от резултата, защото човекът е здрав, вече е изписан от болницата. Това разбрах преди два дни след като разговарях с приятелката му. През цялото време на операцията той непрекъснато ни благодареше, беше изключително развълнуван“, доверява Тодор Иванов.

Той и останалите българи са били на първа линия при осъществяването на спасителната акция на Марк Дик, в която са се включили общо над 130 спасители от България, Хърватска, Полша, Италия, Унгария и Турция.

В момента смелчагата се подготвя за нови предизвикателства като тренира усилено, за да е във форма.

„Сдружение „Пещерно спасяване“ е доброволческа организация и държавата ни търси, когато наистина ситуацията е критична. Ние сме много тясно специализирани за проникване в тесни и вертикални пространства. Бяхме подложени на огромни рискове и при двете операции. Ние пещерняците сме една шепа хора дори и в световен мащаб. Често се шегуваме с колегите, че в България сме един асансьор хора“, доверява Тодор Иванов.

Негови съграждани са категорични, че се гордеят с действията му.

„Това, което искам да кажа не е на политическа тематика, защото избори идват и много хора са се устремили към властта. Някои дряновци са като високосна година. Веднъж на четири години ще изплуват в обществото, ще наговорят велики приказки и ще избледнеят за още четири години. Има обаче един друг тип хора, които не говорят излишно, но пък действат без колебания. Такъв пример е Тодор Иванов. Дряновец, мой съученик, с когото сме стояли на един чин.

Сега не живее в Дряново, но често си идва. Тошко участва във спасителната мисия след унищожителното заметресение в Турция. Търсеше оцелели под руините, рискувайки живота си. Преди дни разбрах от майка му, че се е включил в спасителна операция на 1040 м. под земята, отново в Турция. Помогнал на пострадалия спелеолог от САЩ. Голяма, международна спасителна група се е включила в операцията, но Тошко е бил в първата група от четирима българи, за които е изпратен чартърен полет.

Заради това трябва да си дадем сметка, че прекалено голямо внимание се обръща на фалшиви герои в града, а истинските такива остават незабелязани. Мисля, че Тошко трябва да получи заслужено внимание и признание, защото той прославя и страната ни, и града ни“, апелира в социалните мрежи Стефан Иванов от Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *