ВодещиКултура

Норвежките художници Пиа Рогнес и Ханс Хамъндс споделят изкуството си в Габрово

Творби на норвежките художници Пиа Рогнес и Ханс Хамъндс ще бъдат представени на 27 септември в Габрово. Разположени на 5 минути пеша една от друга, двете творби представляват скулптурни интервенции в градски пространства, създадени специално за района около Център Кристо и Жан-Клод – Габрово, и моста до Музея на хумора и сатирата.

Събитието започва в 18:00 часа пред входа на Центъра (сградата на бившия Техникум по текстил).

„Посетителите ще се насладят на вълнуващо съвременно изкуство, международна публика, панорамна разходка между двете творби и задължителните за един вернисаж освежителни напитки.

Пия Рогнес използва текстилни материали и техники, за да разгледа теми около вътрешните конфликти и разрушителното поведение. Нейните творби представляват сливането на сетивни, положително заредени предмети с отрицателно заредени, предизвикващи отвращение обекти. Тя изследва взаимодействието между тях и как то може да се отрази на човешките емоции.
Скулптурата, която Пия Рогнес създаде за Габрово, наподобява гигантска ларва – символ на промяната и болката от нея. Тя предизвиква въпроси за красотата и терапията в контекста на болката и промените. За повече информация посетете уебсайта на Пия Рогнес“, разкриват от Музея на хумора и сатирата.

Ханс Хамъндс размишлява за важността на реките и тяхното взаимодействие с човека. Този художник създава живи текстилни произведения, които представят реките през периода на текстилната индустрия в Габрово. Той подчертава връзката между текстилната индустрия и водните ресурси, използвани в производството на текстил в миналото.

Хамъндс ни напомня за важната роля, която реките играят в нашия свят като източник на вода, среда за живот и енергия. За повече информация посетете уебсайта на Ханс Хамъндс.
Тези скулптурни намеси, заедно с инсталацията „Access“ на Стоян Дечев, са част поредицата инсталации в градска среда в рамките на осъществяваната от Музея на хумора и сатира „Резиденция за баланс“, в партньорство с Община ГАБРОВО/GABROVO Municipality по проект #ФестивалНОвКвартала, Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Откриването на четвъртата и последна инсталация, дело на художника Мартин Пенев, предстои на 6 октомври.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *