ВодещиЛица

Медии от САЩ и Африка се впечатлиха от невероятната история на Стефан Иванов от Дряново

36-годишният мъж започнал да рисува ретро коли „Шкода“ и натрупал огромни познания за автомобилостроенето след тежка травма при катастрофа с мотоциклет

Печатни издания от САЩ и Африка публикуваха статии с невероятната история на Стефан Иванов от Дряново. 36-годишният мъж рисува ретро коли от марката „Шкода“ и притежава енциклопедични познания за автомобилостроенето. Талантът му се отключил след тежка травма при катастрофа с мотоциклет, за което „Борба-Дряново“ писа.

За да подобри мозъчната дейност и физическите функции започнал да прави опити да рисува. Отначало не можел една линия да начертае, защото ръцете му треперели. Постепенно с голяма упоритост, успял да възстанови моториката и преди 17 години нарисувал първия автомобил. Започнали да се появяват нови и нови рисунки, които се оказвали все по-сполучливи. Стефан се запалил по творческата дейност, но и започнал да чете за историята на автомобилите от марката „Шкода“.

„До 1929 г. возилата са се казвали „Лаурин и Клемент“. Оказа се, че това е компания с огромна над 120-годишна история. Колкото повече четях, толкова по-заинтригуван бях. Откривах все повече любопитни факти“, споделя Стефан Иванов.

През годините даровитият художник натрупал стотици рисунки с молив и солидни познания като решил да систематизира тези данни. Направил си фейсбук страница и представил свои работи и в чужбина. Освен показва творбите си в изложби.

„Житейската ми история привлече вниманието на редакторите на чуждестранни престижни издания. Така творчеството ми и данните за развитието на компанията „Лаурин и Клемент“ и „Шкода“ вече достигнаха до повече места по света. Попаднах на страниците на американско списание за автомобили, което е най-старото в САЩ. То датира от 1895 г. като същата година е основан и концернът „Лаурин и Клемент“. В началото списанието се е казвало „ерата без коне“. В рамките на седмица направихме статията и беше публикувана на същия ден“, посочва Стефан Иванов.

Illustrating History: Reviving Laurin & Klement – From Tragedy to Artistic Triumph

Малко след това за него разказала и автомобилна медия от Ботсвана.

https://motospotbw.com/inventory-single-classified?blogId=sk1WaikBnxPDivSOlrrl%2F&fbclid=IwAR1aGfTwAybOAkRGhabb_y1TiRvFzyOcXkuPxfTDKH1FsQhIVKdLXGok7uM

„Редакторът беше възхитен от преживяванията ми и изявите ми като художник и направихме материал. Статията беше публикувана шест дни след тази в САЩ. Публикацията в американското списание пък беше споделена в официалната фейсбук страница на „Носталгия Стриит Родс“-автомобилен музей за хот род автомобили в Лас Вегас, с които поддържам връзка“, разкрива Стефан Иванов.

Находчивият дряновчанин и американският музей в момента са в преговори за организиране на изложба отвъд океана.

Междувременно още няколко други американски компании за автомобилни новини са изразили желание да пишат за талантливия нашенец.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *