ГорещиКултура

Исторически музей-Попово представя в Дряново автентични народни облекла, използвани като филмов реквизит

Изложбата „От киноцентъра до музейната витрина” се открива на 20 септември в Икономовата къща

Исторически музей – Дряново е домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Историческия музей в Попово.

Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те години на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др., като местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

„Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на Исторически музей-Попово“, информират домакините от Дряново.

Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември 2023 г., от 17:30 ч., в Икономовата къща.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *