ВодещиКултура

Жителка на Дряново дари старинни вещи и книги на Историческия музей

Във фондовете на културната институция постъпиха брашовски сандък, огледало с резбована рамка, сервизи

Исторически музей – Дряново получи ново дарение. Гинка Георгиева предостави на културната институция вещи и книги, наследени от Йорданка Гостиловска.

Предметите, които ще попълнят фонда на музея са чаши за вода и ликьор, произведени 30–те години на ХХ век, дървени лъжици, брашовски (момински) сандък от края на ХIХ в., стенно огледало с дърворезбована рамка, произведено през 20-години на ХХ век от фабрика в София.

„Дарението от книжни издания е много разнообразно и от различни периоди. Някои от книгите са наръчници за бита или обслужват интересите на домакинята: „Домакински съветник с 999 практични домакински съвети”, изд. 1942 г., брошура с рецепти за домашно приготвяне на плодови и зеленчукови сокове, изд. 1970 г., притурки с романи към списание „Модерна домакиня”, издавано от 1924 г. до 1942 г., притурка към списание „Жена и дом”, издавано от 1937 г. до 1944 г. Други от изданията са за деца: „Чудната касичка”, изд. 1934 г.; 4 бр. списания „Детска радост”, изд. от 1939 до 1942 г., разкази за деца, изд. 1896 г., „Крали Марко” – книга с приказки, издадена в 1926 г. от Художествена библиотека „Древна България”, Сред получените книги са и историческите „Христо Ботев” от Боби Петров и ”Трайко Китанчев”, издадена в 1941 г. от библиотека „Велики българи”, както и развлекателната брошура „Бомба на сезона”, която включва най-модерните шлагери, събрани от Аспарух Ташев в 1930 година“, изброяват уредниците от Историческия музей в Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *