ВодещиОбщество

Експерти предлагат практики от Африка, Азия и Европа срещу набезите на мечки в Габровско

Експерти и представители на различни заинтересовани институции от областите Габрово и Ловеч дискутираха проблема със зачестилите набези на мечки в населените места от региона.

В нея са участвали инж. Васил Василев – председател на Управителния съвет на Националния ловно-рибарски съюз – Сдружение на ловците и риболовците (НЛРС-СЛРБ) в България, ловни експерти от държавните горски предприятия, директори и служители на държавни горски и ловни стопанства, учени и свободни изследователи, експерти от Общинска администрация Габрово, кметове на засегнати общини и наместничества.

Участниците в са обсъдили Актуализираният национален план за действие за вида кафява мечка 2022-2032 – основният документ, определящ рамката, на която ще стъпят бъдещите решения за управление на мечите популации в следващите 10 години.

Кметовете са посочили, че вече изпитват сериозни притеснения за здравето и сигурността на жителите от населените места. По техните думи счупените кошери са най-малкият проблем. Плашещото за тях е, че мечките се разхождат в селата и кварталите, без да се плашат от хората и автомобилния трафик. Снимките на разкъсани домашни животни, които кметът на община Априлци инж. Тихомир Кукенски представил, показват какви са рисковете пред местното население, се посочва в съобщение от предприятието.

Представителите на държавните горски предприятия и държавните горски и ловни стопанства са изказали недоволството си, че са изминали повече от 30 години, откакто са изключени от процеса по управление на популациите на кафявата мечка у нас.

Към момента единствената законово регламентирана отговорност, която имат по отношение на мечките, е да сформират комисия за оценка и обезщетение на щетите, причинени от кафява мечка, ако има такива при възникнал инцидент.

„Напоследък всички сигнали за мечки се подават до горските стопанства. Ние не жалим средства, ресурси, служители и време да откликваме на тях, но нашите правомощия се изчерпват с това да оформим протоколите и да успокоим хората“, заяви по време на срещата директорът на СЦДП-Габрово инж. Иван Недков, цитиран в съобщението.

Според председателя на НЛРС-СЛРБ ловците са важен фактор за разрешаване на казуса.

Като възможности за устойчиво стопанисване на вида той е посочил различни практики от Африка, Азия и Европа. Даден е пример и с метода на стопанисване на мечките в съседна Румъния, където след 29 смъртни случаи и стотици ранени и пострадали от мечки хора се вземат по-адекватни мерки за разрешаване на проблема.

Участниците в срещата са се обединили около мнението, че предложеният Актуализиран национален план за действие за вида кафява мечка 2022-2032 не внася подобрение по посочените проблеми, а затвърждава ситуацията такава, каквато е била през последните 10 години.

Много често местните жители предприемат мерки чрез залагане на капани или примамки с отрова, в резултат на което при наличието на една проблемна мечка обикновено биват убити или отровени още няколко, а много често и други видове хищници намират смъртта си от заложената отрова.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *