ВодещиКултура

Дряновци научиха интересни факти за живота, несгодите и щастливите моменти в бялата пустош на Антарктида

Десетки присъстваха на представянето на книгата на проф.Христо Пимпирев „Антарктическият стопаджия“

Голям интерес сред дряновци предизвика срещата с проф. Христо Пимпирев – първият българин, развял родното знаме на Южния полюс. В срещата участва и Иглика Трифонова, която е участвала в пет експедиции до Антарктида. Включена е в световна класация на стоте жени в полярната наука.

 

Проф. Пимпирев и Иглика Трифонова представиха в Ритуалната зала на Община Дряново книгата „Антарктическият стопаджия“, в която са събрани много спомени от експедиции, над 230 цветни фотографии и информация за този толкова интересен континент.

Жители и гости на Дряново, дошли специално за тази среща, с огромен интерес слушаха за интересни факти, разкази за живота, несгодите и щастливите моменти в бялата пустош. Неусетно премина времето и в края на тази толкова емоционална среща  всички желаещи получиха автографи и снимки с двамата ни така интересни  гости.

На представянето присъства и Ганка Павлова, родом от дряновското село Русиновци, която е основният „виновник“ в Антарктида да има и български православен храм. Тя е иконописец, сътворила иконите за храма, на полярния континент.

Срещата беше и по повод дарените от Паша Данчева скални образци от Антарктида, които чрез Марин Денев бяха предадени на Училищното настоятелство при СУ „Максим Райкович“. Те вече са изложени в кабинета по химия в училището и предизвикаха голям интерес сред учениците.

Водещ на събитието беше Георги Цветков, председател на настоятелството и инициатор за провеждането му.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Радослава Кунчевска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *