ВодещиЛюбопитно

Ликът на св. Лаврентий, рисуван от Белини, Караваджо, Микеланджело, Ел Греко, е открит и в Каломен

„Изображението е сред спасените стенописи от някогашния храм „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“ в дряновското село“, споделя иконографът и екскурзовод Гергана Симеонова

Икономовата къща в Дряново е място, в което се пази възрожденско църковно изкуство от местните църкви и манастири от периода XVII – XIX в. Освен многобройните и разнообразни икони и дърворезби на втория етаж, мазите на къщата са приютили спасените стенописи от някогашния храм „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“ в дряновското село Каломен. За това разказва Гергана Симеонова, иконограф и екскурзовод към музея.

„Галерията от образи на светци и сцени е богата. От запазените фрагменти ни гледат дванайсетте апостоли, св. Георги и св. Димитър, светци лечители, патронното изображение на св. Йоан Кръстител… Между образите е и ликът на св. Лаврентий“, споделя Гергана Симеонова.

По думите и Архидяконът е представен в цял ръст. От изрязаното парче стена се вижда, че е разположен в декоративна арка, а отдясно дрехата му се допира до очертанията на ниша, в която е имало прозорец. Изображението е било разположено на южната стена, непосредствено до иконостаса. Лицето на светеца е заоблено и младолико с нежни черти, косата е дълга и сплетена в края.

Лаврентий не гледа към богомолците, нещо друго е привлякло погледа му и той гледа устремено и спокойно с глава, обърната към олтара. В дясната си ръка държи разлюляна кадилница и това създава усещането, че светецът съсредоточено участва в богослужението.

Като специалист иконограф Гергана Симеонова разкрива и кой е св. Лаврентий.

„Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията устроени от римския император Валериан. Лаврентий е роден в Испания през първата половина на III век и бил ученик на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257 г., Лаврентий бил ръкоположен за дякон и отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните. Множество християни се криели в пещери и подземия.

Лаврентий ги посещавал, носел им храна и дрехи и ги утешавал с думи на любов и вяра. Господ му помогнал да облекчи тяхното страдание, като го дарил с чудотворна сила. По време на гоненията на Валериан през 258 г. много свещеници и епископи били убити, а християните сенатори и членове на знатни фамилии лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви – обезглавен е на 6 август. След убийството на папата, Лаврентий бил хвърлен в тъмница, където извършил много чудеса, изцелявал болните и много хора присъединил към християнството.

Скоро римския префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни и заявил: „Това са истинските съкровища на Църквата“.

За тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка. Заради непоколебимата си вяра, добрите дела и мъченическата му смърт, светецът се почита както в католическата, така и в православната църква на 10 август“, разказва Гергана Симеонова.

Тя допълва, че житието на св. Лаврентий е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител. Той е третият покровител на град Рим след светите Петър и Павел. Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон на готвачите, пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите.

На светеца са посветени множество храмове, стенописи, икони и картини, а днешният остров Мадагаскар дълго време е носил името Свети Лаврентий.

„Изобразяван от Джовани Белини, Караваджо, Микеланджело, Ел Греко откриваме образа на този велик сподвижник и в малкото дряновско селце Каломен, където през 1841 г. е построена, а после изографисана църквата „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“, споделя още Гергана Симеонова.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *