ВодещиРепортажи

Читалището в село Зая къта богата етнографска сбирка

Към културното средище функционират клубове по интереси – Приятели на книгите, Етнология, Приложни изкуства, Хоби, Селскостопански дейности, Пътешественик

Богата етнографска сбирка е подредена в Народното читалище „Наука – 1922“ в дряновското село Зая. Изложбеният кът е създаден през 2010 г. в сградата на културната институция на площ около 50 кв.м.

Етнографската колекция „Животът в българското село XIX-XX век” и регистрирана към Министерството на културата.

Посещава се от деца и възрастни от региона и страната. Интерес представлява и за чужденци.

Предметите са подредени тематично. Обособена е гостна, показано е огнище, експонирани са облекла. Представени са женски и мъжки занаяти. Специален кът е посветен на земеделие. Има и малка част предмети от 50-те години на миналия век. Запазена е също и част от документацията на старото училище.

До момента са описани над 120 експоната, но реално изложените предмети са над 180. Всички вещи са дарени от жители на селото.

Сбирката е отворена и непрекъснато се обогатява като постъпват нови материали.

Сред по-ценните и интересни експонати са диканя, стан, рало, бъкел, ръжен, саджък, паралия, месали, нощви, кобилици, тиган, гърне, чутура, цедилка (б.а.бебешка люлка). Сред характерните за отминалите епохи облекла са ризи, калпак, пояс, престилки. Сред уръдията на труда са дараци, хурки, мотовилки, чекръци, ватали, бърда, нищелки, хомот, жегли, сърпове, паламарки, юлар, букаи, търмък, косер и много други.

Читалището е създадено през 1922 година. Още тогава приема името „Наука” и със своята дейност през годините оправдава и доказва името си. През следващите десетина години с усилията на цялото население се изгражда нова сграда, в която съжителстват началното училище „Паисий Хилендарски” и читалището.

Освен класната стая, сградата разполага със сцена и салон с над сто места , библиотека и клуб по интереси.

Читалището става център на обществения и културен живот на хората. Празнуват се национални и традиционни празници – Богоявление, който се превръща в официален празник на читалището, Зарезан, Коледа и Нова година, Празник на плодородието и др.За всеки по-голям празник самодейци изнасят театрални представления и други програми.

Библиотеката е регистрирана като обществена към Министерството на културата и разполага с над 5300 тома, по-голямата част от които са дарени от членове и приятели на читалището.

Регистрирани са над 50 читатели, част от които активно четат.

Към културното средище функционират Клубове по интереси- Приятели на книгите, Етнология, Приложни изкуства, Хоби, Селскостопански дейности, Пътешественик.

Като единствена обществена организация и място за социални контакти,читалището достойно изпълнява своите функции да събира хората на културни и научни срещи с учени и писатели, да разнообразява живота на общността.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *