ВодещиКултура

Църквата „Въведение Богородично“ в Дряново чества храмов празник с литургия и курбан

През 2017 г.светинята е основно ремонтирана и има атрактивно осветление

Църквата „Въведение Богородично“ в Дряново на 15 август чества храмов празник с литургия и курбан. Християнският празник отбелязва краят на Богородичните пости, които продължават две седмици. Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените, като защитница на семейното огнище.

„Въведение Богородично“ е един от трите храма в Дряново. Намира се в западната част на града и сведения за него има още от XVIII век. В средата на XIX век старата черква е заменена с нова, по-голяма и по-хубава. Това се случва през 1840 г. Само 37 години по-късно, обаче, случаен пожар изпепелява сградата.

Анализаторите приемат този факт като символ на приключващото османско владичество като в същата година -1877-ма, започва Руска-турската война, която завършва с освобождението на България.

В днешния си вид храмът е изграден в периода 1892-1898 г. от майстор Митю, родом от колиби Хитревци (б.а.днес квартал на Трявна). Той прави сградата кръстовидна, с един купол и една абсида.

Дряновци се ентусиазират от това, че за първи път след Освобождението в града се строи църква и успяват да осигурят средства. Основен дарител е обущарският еснаф в махалата и за стенописването и. То е дело на трима души, които работят в различни години – Иван Йонков Димитров от Трявна, Рачо Тихолов от Габрово и Иван Косев от дряновското село Ганчовец.

Последният изработил през 1910 г. малък иконостас и владишкия трон.

Освен църквата, има още две постройки – на североизток е старото килийно училище, а на северозапад е камбанарията, която е издигната през 1880 г. Звънарницата се състои от две части, добре пропорционирани помежду си.

Долното тяло съставя две трети от общата височина на кулата. Изградено е върху квадратна основа от каменна зидария. В долната си част камбанарията е отворена от четирите страни – върху четири стълба, свързани с полукръгли арки.

Горното тяло е леко, изградено от паянтова зидария, представлява осмостенна призма с кръстовидни отвори. Увенчана е с кубе, обшито с ламарина.

През 2013 г. е вдъхнат нов живот на стенописите над входа от иконографа Гергана Симеонова, а през 2017 г. църквата и камбанарията са претърпели основен ремонт.

Тогава е направено и специално атрактивно осветление, което привлича вниманието към храма и в тъмната част на денонощието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *