ГорещиКултура

Трифон Панчев, кмет на Община Дряново: Няма да позволя закриване на музейни експозиции

Заявявам най-отговорно, че няма да позволя закриване или затваряне на вече съществуващи експозиции. Напротив ще предприема действия в помощ на Историческия музей, така че той и всичките му експозиции да работят постоянно. Това заяви в свое публично обръщение кметът на Община Дряново Трифон Панчев.

Градоначалникът излезе с писмено становище, предизвикан от поредица от публикации в социалната мрежа, свързани с културната институция.

„Искам да заявя, че аз като кмет на община Дряново смятам, че е крайно време да прекратим дебатите и различните коментари и позиции, свързани с работата на музея и неговия директор.

Не смятам да ограничавам възможностите за развитие на различни дейности и подкрепям креативността от страна на колектива на музея. В случай, че има реално желание за създаване на нова експозиция, тя първо ще бъде одобрена от Общински съвет и съгласувана с Министерство на културата, каквито са и изискванията на нормативните актове.

След това общината поема ангажимент да намери подходящи помещения в кратък срок, различни от вече заетите в музея за нейното експониране, така че това да не повлияе на вече създадените и високо оценявани от всички нас и туристите експозиции. Както знаете преди година беше ремонтирана сграда на ул. „Никола Мушанов“ и именно там имаше идея да има подобна експозиция, но поради отдалечеността от музея, идеята беше преразгледана.

В близост до музея има няколко общински имота, които са подходящи за подобен тип дейност и те ще бъдат обсъдени с колектива на Исторически музей с оглед възможността за създаване на нови експозиции.

Озеленяването в двора на Лафчиева къща ще бъде възстановено, съгласно съществуващ план за озеленяване на двора, който е наличен в архива на музея.

Държа да отбележа, че няма подадена оставка от страна на директора на Исторически музей – Дряново, той е избран с конкурс и мандат от 5 години. Призовавам за прекратяване на всякакви подписки, призиви и други дейности в защита или срещу директора на музея. Нашата общност няма нужда от повече разделителни линии, животът е достатъчно сложен и без сами да си създаваме подобен тип проблеми“, заявява в позицията си кметът Трифон Панчев.

По думите му решението е в диалога, приемането на градивността на критиките и спазването на добрия тон помежду ни.
„Безкрайно уважавам и ценя предходния директор на музея, г-жа Тоня Белчева, благодарение, на която музея е това, което е днес, уважавам и ценя настоящия директор – г-н Христов. Мога да имам само адмирации за работата и отдадеността и на двамата към каузата музея в Дряново да е един от най-добрите в цяла България.

Призовавам всички да престанем да търсим врагове и скандали, всеки трябва да преглътне егото си и да вървим заедно напред!
„Не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове – да ви събират“, категоричен е Трифон Панчев.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *