ВодещиКултура

Прочутата Лафчиева къща в Дряново отново посреща посетители

След проведения текущ ремонт по покрива и фасадата, прочутата Лафчиева къща в Дряново отново отваря етнографската си експозиция за посетители.

Екипът на Историческия музей в града работи по изготвянето на тематико-експозиционен план с ново съдържание, което да показва в къщата историята на града, стопанския напредък и духовното развитие на дряновското общество след Освобождението.

„За изпълнението на намеренията ни преди това трябва да бъде извършен вътрешен ремонт на сградата, който да е съобразен с изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а изготвянето на проект и процедурата по неговото одобрение, финансиране и осъществяване изискват време.

И тъй като условията са много, а процедурите, през които трябва да преминем, за да стигнем до експониране не зависят само от темпото на нашата работа, както и с оглед интереса към Лафчиевата къща, известна още и като Къщата без пирони, след нейния ремонт, преди месец екипно взехме решение да възстановим тематичния замисъл на предишната експозиция, за да я отворим за посещения. Едновременно с това ще продължим начинанието си по създаването на експозиция от нов тип“, обясняват музейните уредници.

Екипът на Исторически музей – Дряново изразява своята благодарност към Община Дряново и ОП „Чисто Дряново“ за оказаната подкрепа за възстановяване екстериора на къщата, превърнат в строителна площадка по време на спасителния за нея ремонт.

Разглеждането на Лафчиевата къща е с придружаване от служител на Исторически музей – Дряново и вече е осъществимо от 9 до 17 ч. в делнични дни, а в празнични и почивни дни – по предварителна заявка.

Веселина АНГЕЛОВА
Снимки: Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *