ВодещиНовини

Параолимпиецът Християн Стоянов се включва в състезанието по изкачването на стълбите към Паметника на свободата

Християн Стоянов, който е параолимпийски вицешампион от Токио 2020 в бягането на 1500 метра ще вдъхновява участниците в състезанието по изкачване стълбите към Паметника на свободата.

Спортната изява ще стартира на 18 август в 10:30 часа от подножието на връх Свети Никола. Новината съобщиха от Областна администрация – Габрово.

Надпреварата е национално състезание за ученици от пети до дванадесети клас, което Областна администрация – Габрово и Регионалното управление на образованието в Габрово организират всяка година в навечерието на кулминацията на тържествата, посветени на Шипченската епопея.

„Шампионът има завоювани медали в своите ученически години от това състезание, в което е важна силата на духа и желанието да стъпиш на Върха на свободата.

Християн Стоянов ще прекъсне своя тренировъчен процес в Банско, за да дойде специално за надпреварата. Той ще бъде в ролята на вдъхновител, който освен това ще направи и една специална изненада“, споделят организаторите.

Над 100 са състезателите, които тази година са се записали за участие и по един нестандартен начин ще научат повече за историята, героизма и българската свобода.

Това е и основната мисия на състезанието, в което учениците влагат не малко усилия, в устрема към победата, но по-важно от всичко според организаторите е всяко българско дете да изкачи най – високия връх в българската история и да усети заряда на Шипка. Това е истинската победа – на духа.

От Областна администрация – Габрово призовават желаещите да подкрепят участниците и да гледат състезанието да го направят в 10:30 ч. в подножието на върха на 18 август.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *