ВодещиОбщество

Община Дряново отпуска 10 000 лева за църквата в Керека

Сумата е от местния бюджет и е гласувана на заседание на Общинския съвет

​​​​​Община Дряново отпуска 10 000 лева за църквата в Керека. Православният храм „Свето Благовещение Богородично” се нуждае от спешна реставрация. Светинята е една от най-старите 100 църкви в България.

„Осигурените средства са за неотложни действия по подсилване на основите на източната стена и за изграждане на охранителен дренаж. Решението бе взето по докладна записка от кметския наместник на селото Йордан Дойнов. Местният парламент възлага на кмета на Община Дряново Трифон Панчев изпълнението на всички фактически и правни действия за изпълнение на настоящото решение“, обясни Тодор Георгиев, председател на Общински съвет-Дряново.

От месеци родолюбци събират средства за спасяването на близо двувековната църква в Керека, а инициативата бе подета от местния управник Йордан Дойнов. Веднага след това в края на миналата година бе разкрита сметка и хора с добри сърца вече подпомагат инициативата. Други се включват с доброволен труд.

В храма „Свето Благовещение Богородично” са запазени част от уникални стенописи, дело на тревненските зографи Кръстьо Захариев и неговите синове Георги и Петър Кръстеви.

„Известният майстор на суха зидария Христо Тоцев се ангажира да изгради подпорна каменна стена. Ще направим дренаж и така ще изолираме храма от проникващата влага“, сподели Йордан Дойнов.

Първенецът на дряновското село Керека разказва, че християнският дом е осветен през 1837 г. В църковния двор през 1852 г. е открито селското училище. По онова време е била използвана гласовата система за обучение, смятана за най-прогресивната за времето си.

„През тази година се навършват 190 години от построяването на църквата, която от десетилетия не е действаща и е в окаяно състояние“, казва още кметът Йордан Дойнов.

 

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-авторът

Дарителска сметка за възстановяване на църквата „Свето Благовещение“-село Керека:
BG 87 BPBI 88981031946801
BIG BPBIBGSF
Юробанк България АД

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *