ВодещиКултура

Нов симфоничен оркестър изнесе концерт на площада в Скалско

На своите над 1000 концерта формацията е изпълнила произведения на над 200 композитори и е представила над 60 премиерни за България творби

Жителите и гостите на дряновското село Скалско в събота вечерта имаха възможност да се насладят на прекрасните изпълнения на Нов симфоничен оркестър. Концертът бе посветен на 70-годишнината на Юлия Христова, основателка на формацията.

Музикалната проява бе по покана на председателят на Народно читалище „Светлина 1922“ Минка Георгиева.

Виртуазните музиканти изпълниха произведения от Хендел – Кончерто гросо оп. 6, №1, от Льоклер – Соната за две цигулки оп. 3, №5 (Гавот), от Глазунов – 5 новелети, оп. 15 и от
Пиацола – Танцо „Препаренсе“.Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и НЧ „Светлина-1922“, село Скалско.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова като алтернатива на съществуващите у нас музикални институции, подкрепяни финансово и контролирани от държавата.

За 32-те години на своето съществуване Нов симфоничен оркестър създаде свой собствен културен модел и свое общество от приятели, посветени в живота на уникалната за България културна институция.

База за създаването на оркестъра е откритата през 1990 г. от Юлия Христова. Концертната къща утвърждава своя уникална система за работа с младите музиканти и за организацията и финансирането на оркестъра.

“Ние работехме за съзидание, а не за оцеляване”, споделя създателката на оркестъра Юлия Христова.

По нейна идея Нов симфоничен оркестър е едновременно школа и институция, която събира под крилото си млади и талантливи български музиканти, без опит на концертната сцена, но с желание да работят и да се усъвършенстват.

До днес в оркестъра са свирили повече от 900 музиканти, чиято средна възраст е 25-27 години.

Изпълнители от школата Нов симфоничен оркестър работят в най-големите български оркестри и оперни театри, в оркестри в САЩ, Латинска Америка, Южна Африка, Западна и Централна Европа.

В оркестъра се приемат студенти по музика като водещите принципи в работата с тях са уважение към личното мнение, равен шанс и гъвкава система на работа.

“Крайната цел на нашата работа не е концертът, а любовта към процеса „правене на музика“, казва Юлия Христова.

Още от създаването на оркестъра, в музикалната му програма се съчетават известни класически произведения с малко познати и неизпълнявани у нас творби.

Разнообразният репертоар и адаптивната организация – от камерен състав до голям ансамбъл, позволи на Нов симфоничен оркестър да извоюва почетното си мястото в културния живот на България.

На своите над 1000 концерта до сега оркестърът е изпълнил творби на повече от 200 композитори и е представил над 60 премиерни за България творби.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *