ВодещиКултура

Майстори от Европа и Азия участват в панаира на занаятите в музей „Етър“

В Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово предстои 18-ото издание на Международен панаир на традиционните занаяти. Събитието ще е от 1 до 3 септември.

Майстори от Европа и Азия, които имат принос към съхранението на даден занаят, са включени в събитието, за което са получили специална покана.

На изложението базар чуждестранните занаятчии ще се представят с дърворезба, каменоделство, тъкане на килими, грънчарство, рисуване на мебели, плетене на дантели, плъсти, традиционна бродерия и др., а българските – с ковачество, ножарство, бакърджийство, бъчварство, тъкачество, иконопис, дърворезба, копаничарство, самарджийство, сарачество, грънчарство, каменоделство, шекерджийство, обработване на кост, кошничарство, изработка на калоферска дантела, плетива, писани яйца, кукерски маски, старинно оръжие и накити от мъниста, посочват организаторите.

В изложението базар АртЗона има за цел да популяризира занаятчийската култура чрез авторския почерк на петима творци, които представят модерното приложение на традиционни занаятчийски техники.

В тазгодишното си издание АртЗоната посреща първия съвременен български лулар, привнесъл европейската техника за изработка на лули от Чехия, лютиер иноватор, показващ тънкости при изработката на гъдулки, майстор на арт кукли от естествени материали, създател на оригами портфейли и майстор на сухо и мокро плъстене.

Инициативата надгражда вече установеното партньорство между музей „Етър“ и визуалния артист и професионален фотограф Росина Пенчева и нейния авторски проект „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“, документиращ български майстори на редки занаяти, информират от РЕМО „Етър“.

Занаятчии от Малта, Румъния, Турция, Македония и България участват в Майсторската надпревара.

Куюмжийският занаят има две разновидности – златарство и дюкмеджийство. При златарството се обработват благородни метали – злато и сребро. При дюкмеджийството – неблагородни като мед, цинк, олово и дудия (сплав от цинк и калай). Ще бъдат пресъздадени облозите между занаятчии, правени през периода на Българското възраждане. Победителят получава голямата награда Сребърна хлопка, парична премия и право на самостоятелна изложба в музей „Етър“.

Организира се и младежка секция.

Възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, София от специалност „Художествена обработка на метали“ и възпитаници на Национална художествена академия от специалност „Метал“ се включват в инициативата на музея. Победителят получава награда „Бронзова хлопка“, а учебното заведение – право на изложба базар в музея.

Посетителите на Панаира ще могат да разгледат две изложби – „Хърватско нематериално културно наследство в списъците на ЮНЕСКО “ и „Арменски носии, традиции и мода“, и да се включат във фотографски конкурс „Етнообектив: Панаир на занаятите“.
Официалното откриване на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ е 1 септември от 18:00 часа, а веднага след това започва Концерт на Фолклорен ансамбъл „Габровче“.

Посетителите ще се насладят на изпълнения на Берковската духова музика на 2 септември от 11:30 часа.

На 2 и 3 септември, между 11:30 и 16:00 часа, на сцената в музей „Етър“ фолклорни състави от цялата страна ще представят изкуството си.

Панаирът се организира под патронажа на Председателя на Народното събрание Росен Желязков, организатори са Министерство на културата, Община Габрово и РЕМО „Етър“. Панаирът е част от програмата на Европейски дни на наследството.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *