ВодещиКултура

МАИР „Боженци“ И РСО „Централна Стара планина“ канят на фестивал на стъклото

Три ателиета, един материал, безброй възможности! Това ще предложи тази година „Стъклена плетеница“

На 12 и 13 август в Музей „Боженци“ гостите на фестивала ще могат да предизвикат твореца в себе си и да се втурнат към едно вълнуващо съприкосновение с материал, който едновременно очарова и респектира.
В ателието по витраж гости ще посрещат истински вещите в занаята – дългогодишните партньори на „Стъклена плетеница“ от Катедра „Стенопис“ на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

Посетителите на ателието ще могат да се запознаят с възможностите на витражните техники, както и с уменията, които се изискват за обработката на стъклото, за да стане то част от витраж.

Експозиция с витражни творби на студенти и преподаватели от катедрата ще допълва интериора на творческото пространство и ще визуализира някои от допълнителните техники за обогатяването на витражните творби с изящна рисунка, релеф и цветни ефекти.

За пръв път в рамките на фестивала ще бъде представена техниката за рисуване върху стъкло „наобратно“, известна и като „огледален образ“. Това ще се случи в ателието на Неда Личева – художник, керамик, стъклописец и експериментатор в различни сфери на изкуството.

Желаещите да гравират върху стъкло ще могат да го направят под ръководството на Деница Венкова.

В двата фестивални дни ателиетата ще работят от 10.00 до 16.00 часа.

Организатори на фестивала и тази година са МАИР „Боженци“ и РСО „Централна Стара планина“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *