ГорещиЛица

Дряновчанин е първият кандидат за кмет на Велико Търново

Известният журналист и главен редактор на в.“Борба“ Стилян Найденов влиза в надпреварата за поста с подкрепата на ПП „Възраждане“

Кореняк дряновчанин е първият кандидат за кмет на Велико Търново. Разследващият журналист и главен редактор на регионалния вестник „Борба“ Стилян Найденов влиза в битката за кметския пост на областния град. Кандидатурата му за местния вот на 29 октомври е издигната от партия „Възраждане“.

Заявката за участието на Найденов за надпреварата за градоначалник бе обявена на пресконференция в петък лично от ледера на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов. На събитието присъстваха депутатът от Великотърновския регион Станислав Стоянов и председателят на местната организация Ангел Янчев.

„За мен е огромна чест да представя Стилян Найденов. Той е един от хората, които са най-добре познати в града. Има три награди за журналист на годината от Българската асоциация на регионалните медии, две национални награди за разследваща журналистика, една от които „Св. Кирил Философ“, връчена от президента на Републиката. Той е главен редактор е на в. „Борба“, една от емблемите на местната журналистика на България“, подчерта лидерът на „Възраждане“.

Костадинов изрично подчерта, че целта, която партията си поставя във Велико Търново е победа на изборите, след спечелване на балотаж.

„Кандидатурата на Стилиян Найденов е тази, която Търново заслужава и която ще успее да обедини включително и разнопосочно мислещи хора. Управлението на един град и една община нямат нужда от идеология, а от добро ръководене и човек, който знае как да управлява“, заяви Костадин Костадинов.

Той допълни, че представителите на „Възраждане“ в кампанията ще говорят за това, което искат да направят и няма да изтъкват недостатъците на предишните управления.

Председателят на местната структура Ангел Янчев обяви, че Стилян Найденов ще е и водач на листата за съветници.

Самият кандидат за кмет представи изключителна амбициозна програма, която тепърва ще бъде доразвивана в детайли.

„Акцентите в нея са местен референдум за това, дали общината да вземе голям облигационен заем, с който веднъж завинаги да се направи пълен ремонт на всички главни улици в града, а не да се работи на парче, тъй като състоянието на инфраструктурата е основен проблем. Необходима е пълна ревизия на концепцията за Новия градски център и стопиране на идеята за т. нар. „Ноев ковчег“ или Конгресен център. Реализирането на терена трябва да стане чрез публично-частно партньорство“, посочи Стилян Найденов.

Той сподели, че предвижда направата на четири нови парка. Единият от тях ще е в района а язовир „Мотела“, където ще има и зоокът. Има идея за обособяване на паркова зона около р. Янтра в района на Южния пътен възел, паркова и плажна зона около бента на ул. „Крайбрежна“, както и разширение на парк „Света гора“ до източния вход на града.

„Велико Търново се нуждае от нова транспортна схема с бързи пътни връзки към кварталите“, подчерта Найденов.

Сред иновативните му идеи е и въвеждане на т. нар. въздушен транспорт по аналогия на най-добрите световни образци. Според него е важно ревизиране на знаковото стопанство в общината. Друга цел е създаване на общински инспекторат, какъвто има в много български общини, което е аналогично на общинска полиция и под чийто надзор ще бъдат всички общински наредби.

„Община Велико Търново има собствени закони, но никой не оказва контрол за спазването им“, категоричен е кандидатът за градоначалник.

Сред другите му приоритети са създаването на два нови музея – единият ще е на архитектурата и ще е на мястото на сградата на „Местни данъци и такси“. Тази служба пък ще бъде изместена на друго, по-комуникативно място, защото няма паркинг и гражданите трудно стигат до гишетата, за да си платят данъците. Вторият музей ще е Национален музей „Втора Българска държава“, който евентуално да бъде ситуиран в сградата на бившия Окръжен съвет, която общината да си изкупи обратно.

Найденов допуска и вариант в такъв музей да бъде превърната сградата на Старата поща, която е сред емблематичните постройки в старата столица.

В програмата си е отделил и специално място за населените места, като се предвижда към тях да се връщат 80% от приходите от продажба на общинско имущество, вместо досегашните 30%.

Стилян Найденов сподели, че до момента не е бил член на нито една партия, нито е бил кандидат за нещо.

„Но пък многократно съм бил изкушаван от властимащи, власт нямащи и власт домогващи се. Запазил съм се, но в това безвремие и тотално изолация, недоимък и липса на национално самочувствие, когато няма избор самият ти ставаш такъв“, коментира Стилян Найденов.

Кандидатът за кметския пост е категоричен, че в местната власт чрез него ще бъдат представени непредставените търновци.

По думите на Костадин Костадинов партията ще има свои кандидати във всичките 265 общини на страната. Избраниците на „Възраждане“ за останалите 9 общини на Великотърновска област вече са ясни, но тепърва ще бъдат представени.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *