ВодещиЛюбопитно

Дискодуратере-римското наследство на община Дряново

Последните разкопки на античната крепост са били през 2011 г.под ръководството на доц.Илиян Богданов

Древната крепост Дискодуратере е римското наследство на община Дряново. Още в края на XIX век Карел Шкорпил споменава за римска пътна станция, разположена край дряновското село Гостилица.

Калето е било разположено на стратегическо място на важния римски път от Нове в днешен Свищов през Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп към Августа Траяна- днес Стара Загора.

От откритите епиграфски паметници, които са общо 17 на брой, става ясно, че името на въпросната пътна станция е Дискодуратере и е основана от жителите на Августа Траяна по времето на император Марк Аврелий през 161-180 година, когато управител на провинцията е бил Аселий Емилиан.

„На добър час! Градът на траянците издигна статуя на своя основател император Марк Аврелий Антонин, Германски, Сарматски, Мидийски, Партски в тържището в Дискодуратере, когато управител на провинцията беше Аселий Емилиан“, гласи тадпис върху каменна колона, открита в античното тържище.

„Крепостта напълно отговаря по форма на подобни римски съоръжения – правоъгълник с ъгли, обърнати към световните посоки. Размерите й са 120 на 100 метра, като откъм югозападната страна е защитена от дълбок ров, откъм север е имало непроходимо блато, а югоизточната страна е била непристъпна, поради високия около 15 метра отвесен бряг на реката“, споделят историци.

По думите на археолозите постепенно мястото се разраства, започва да служи не само за отдих и смяна на конете, но и като средище за търговци и занаятчии.

Регистрирани са производствен център за ювелирни изделия и стъкларска работилница. През 251 г. тържището е разрушено от готите, но след това е възстановено и достига своя разцвет през IV и V век. Доказателство за това са останките от големи постройки от този период, както и от факта, че от него са повече от половината от общо 375 монети, които са открити при археологическите проучвания ръководени от Богдан Султов през 1958-1961 г.

Дискодуратере просъществувало до нашествията в средата на V век. Животът в античния град е възобновен едва през Второто българско царство, когато се образува средновековно селище не далеч от столицата Търново.

„Обектът е проучван отчасти през 1907 г. и 1922 г., като за първи път по-мащабни археологически разкопки извършва Богдан Султов между 1958 и 1961 година.

През 2011 г. със задачата се заема екип от Нов български университет, ръководен от доц. д-р Илиян Боянов.

Напълно или частично са проучени девет сгради, работилница за изделия от кост и рог, част от отбранителната система – три ъглови кръгли и три междинни правоъгълни кули, както и отделни сектори от крепостната стена.

Последната е достигнала до нас в сравнително добро състояние, като дебелината и в суперструкция е 1,40 метра“, обясняват проучватели.

Сред находките са гроб на момиче на възраст около 8 години, монети, керамични съдове, глинени фигурки, оръдия на труда и др.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *