ВодещиЛюбопитно

Гербът на Дряново-символ на героични борби, строителния занаят и техническия прогрес

​​​​​Въпреки, че Дряново винаги е имал важно значение в административната уредба на България, дълго време градът на майстор Колю Фичето не е разполагал със свой герб.

Така било обаче до паметната 1968 г., когато видният дряновски художник и учител Иван Койчев, заедно с Иван Габровски, се заемат с отговорната задача.

Те създават емблема на Дряново, която изобилства от символика, без нито един случаен елемент.

В централната част е изобразен щит.

„Той е традиционен символ за град-крепост и героични борби, а такива в историята на Дряновско е имало много, особено по времето, когато столица е Търново“, разясняват изследователи.

Над щита е изрисуван особено рядък символ – кобилицата, която е характерен архитектурен елемент в изградените на дряновския майстор Никола Фичев църкви, къщи и административни сгради.

На щита са разположени две вълнообразни ивици, напомнящи за вечното развитие.

Под тях има част от зъбно колело, което говори за индустриализацията и техническия прогрес на града.

Най-интересни са двата грифона-митични същества с тяло на лъв и глава на орел, разположени в централната зона на щита. Те също се свързват с творчеството на Никола Фичев, който ги е поставял като свой отличителен знак след завършването на строежите си.

Емблемата е приета за официална през 1980-1981 година, когато са чествани 1300 години от създаването на българската държава.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *