ВодещиРепортажи

Българи и чужденци възстановяват читалището в Скалско със собствен труд и средства

Двигател на родолюбивото дело е Минка Георгиева

Ентусиасти са обединили усилия и възстановяват читалището в дряновското село Скалско със собствен труд и средства. Двигател на родолюбивото дело е Минка Георгиева, която от 3 години е председател на НЧ „Светлина 1922“.

В продължение на над 15 години културната институция не е била действаща, потънала в разруха и забвение, а възстановяването и се оказало изключително труден процес.

„Въпреки това напредваме с възраждането, а преди година чествахме вековен юбилей на средището с два концерта с участието на „Нов симфоничен оркестър“ и на създадената малко преди това местна танцова формация“, споделя Минка Георгиева.
Сглобили състав от десетина дами от Скалско, както и от съседните селища. Сред самодейците има три британски заселнички, а също и българки, които са се завърнали от чужбина.

„100-годишното културно средище като сграден фонд е в много добро състояние. Благодарение на ръководството на Община Дряново и на строителната фирма „Стринава“ беше извършен частичен ремонт. Сега искаме да продължим започнатото и да съхраним това, което е направено“, разказва Минка Георгиева.

Преди години в читалището е имало обособена библиотека с богат книжен фонд.

Томовете и обзавеждането били разграбени. Председателката обявила, че се събират книги и много хора веднага откликнали и дарили българска и чужда литература. Сега се търсят стелажи, за да подредят книгите.

Единият от шефовете на фирма „Стринава“ бил инициатор да се възроди читалището и дейността му. Преди година обаче Симеон Петров починал и сега делото му продължава Минка Георгиева, която е и собственик на магазин в селото.

„Искаме да запазим единствената общинска сграда в Скалско. Вече месеци наред се събираме с други родолюбци и със собствени труд и средства организираме различни прояви-изработваме мартеници, организираме празнуване на 8-ми март, Еньовден, боядисваме великденски яйца и ги раздаваме, каним певчески групи и танцови състави да гостуват в Скалско“, изброява дейната председателка.

Така Народното читалище „Светлина 1922“ бързо започнало да се „пробужда“ и да развива все по-сериозна дейност.

Миналата година дори му била отпусната субсидия в размер на 4900 лева от Община Дряново. Парите били дадени от общинския бюджет след като читалищните дейци доказали, че развиват самодейност. Със средствата ръководството купило камина за отопление на салона, както и нова входна врата.

„В района живеят руснаци, англичани, холандци. Много българи се завърнаха от гурбет в чужбина и купиха къщи. Представителите на тези общности дариха на читалището запазени мебели-дивани, столове, масички. Поставили сме ги във фоайетата, за да уютно и приветливо. Когато поех читалището, то беше опоскано и разграбено. Започнахме от нулата. Оказа се, че са задигнати дори завесата на сцената и механизма, който я е задвижвал. Жена от София, която наскоро се засели в Скалско уши нови завеси, но търся начин да бъда възстановено устройството за спускането и вдигането им“, разкрива Минка Георгиева.

По нейно настояване, кметът на Община Дряново Трифон Панчев съдействал за ремонт на санитарния възел.

Председателката плаща със собствени средства интернет, а семейство холандци ремонтирали стар компютър и го предоставили на читалището.

Постепенно започнали да набавят и носии за танцовия състав, микрофони, тонколона.
Самодейците вече се изявяват по фестивали и дори печелят награди и грамоти.

Предстои квартетът на „Нов симфоничен оркестър“ да гостува за трети път в Скалско. Концертите са безплатни, благодарение на усилията на Минка Георгиева, която пише писма с настояване за изнесени концерти, които се финансират по програма.
Друга млада дама, чиито роднини живеят в Скалско също решила да подпомогне развитието на читалището. Ваня Проданова се занимава с тъкане и предоставила мини станове. Навръх Стефанов ден жените от селото се събрали и тъкали пъстри модели. На атрактивната демонстрация присъствали и деца, които научили как са се изработвали тъканите в миналото.

„В Скалско и околните села има доста деца. Част от младежите са се завърнали с родителите си от чужбина. Две-три фамилии са с по 3 деца. Възрастно семейство се радва на шестима внуци, които им гостуват през лятната ваканция“, посочва разтропаната читалищна деятелка.

Заради това Минка Георгиева е предявила искане до Община Дряново да бъде направена детска площадка и спортно игрище на зелена площ зад читалището.

В сградата на НЧ „Светлина 1922“ има джага маса подарък от британец. Руснак, който живее в Израел, а наскоро си купил къща в Скалско, която обитава от година и половина, купил чисто нова билярдна маса. Поставена е във фоайето на културното средище и всеки, който желае да играе, има достъп до нея.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *