ВодещиКултура

Tryavna art festival се открива днес

Снимка: Община Трявна

Събитието е под патронажа на кмета на Община Трявна и се организира за седма поредна година. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на местната администрация.

В рамките на седем дни форумът ще предложи на жителите и гости на града палитра от събития като концерти, изложба, кино, както и традиционното издание на музикалния конкурс за изпълнители, придобил международен статус.

Кметът на Трявна Силвия Кръстева официално ще открие VII-то издание на фестивала от 19:00 ч. в салона на местното Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“.

Вечерта ще предложи концерт на виртуозни изпълнители от страната и чужбина, които са и преподаватели в майсторските класове на Лятната музикална академия на фестивала, информират организаторите.

„Тази година има рекорден брой записали се участници – близо 130 от страната и чужбина.

Във вторник стартираме с онлайн конкурс за тези, които си изпращат видеата и професорите ги гледат на място в Трявна. Отделно има и присъствена форма. Горе-долу половината са онлайн, половината са присъствено“, посочва цигуларят Димитър Малакчиев. В програмата за втория ден от фестивала в Трявна включва и концерт „В търсене на песента: мелодии из фолклора и класиката“.

Любителите на класическите изпълнения ще могат да се насладят на Дуо Ризови и приятели, които на 2 август ще изсвирят подбрани музикални шедьоври от XVIII век. Потомците на фамилия Владигерови ще излязат на сцената на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна на следващия ден и ще представят своя албум „Веселите Владигерови“ за втори път в страната, посочва Малакчиев.

„И тази година ще имаме пътуващо кино на Live 7 TV – първата по рода си телевизия за изкуство в България. Избрали сме да излъчим комедията „Голата истина за група Жигули“ и каним всички жители и гости на града да заповядат в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871″ в Трявна в предпоследния ден от нашия Арт фестивал“, допълват организаторите на събитието.

По време на „Tryavna Art Festival“, от 31 юли до 6 август, пред сградата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ ще присъстват и представители на Фондация „Четири лапи“. Те ще представят своята дейност, реализирани до момента проекти, както и бъдещи такива в партньорство с Община Трявна.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *