ВодещиОбщество

Поставят паметна плоча в Дряново в чест на големия дарител и родолюбец Никола Мушанов

Инициативата за мраморния знак е на Община Дряново и Историческия музей

Възстановената по инициатива на Община Дряново и Историческия музей да бъде поставена паметна плоча на мястото, където е била родната къща на видния дряновец Никола Мушанов. Той многократно е избиран за народен представител, бил е министър, а от 1931 до 1934 г. и министър-председател.
През 1939 г. Никола Мушанов предоставя на общината наследствен недвижим имот. Това е къща на ул. „Главна“. Желанието му е той да се преустрои и пригоди за нуждите на Девическо професионално училище, което да носи името на неговата съпруга – Райна Мушанова. Освен това сградата да е за безплатна ученическа трапезария, а през ваканцията да служи за летовище на ученици. За изпълнението на проекта той наема архитект и се ангажира да внесе в банка 450 000 лв., които да се изразходват под контрола на специален комитет с участието на кмета на общината и заинтересованите институции. На 15 юли 1939 г. Общинският съвет приема дарението и провъзгласява двамата съпрузи за почетни граждани на Дряново.
На 20 юни 1942 г. Никола Мушанов прави и друго дарение. Той дава 100 000 лв. за образуване на фонд при Министерство на народната просвета на името и в памет на неговите родители Стойчо и Йона Мушанови. Волята му е в края на всяка учебна година приходите да се изпращат на директора на прогимназията в Дряново и с тях да се връчват награди на най-даровитите и с най-добро поведение ученик и ученичка, завършили прогимназията, като предпочитание се дава на по-бедните от тях.
Фондът е учреден със заповед на просветното министерство от 24 юни 1942 г. Изплащането на приходите следва да започне в края на следващата 1942/1943 учебна година. За да осигури награди още през текущата година, през юни 1942 г. Никола Мушанов превежда чрез кмета на Дряново допълнително 4000 лв., които учителският съвет разпределя между отличилите се Пенка Стефанова Минчева и Пенчо Аспарухов Шишков. По-късно, когато фондът започва да функционира, приходите от него в размер на около 5 000 лв., редовно се използват по предназначение. Капиталът му към 1 януари 1944 г. е 134 380 лв., а през 1948 г. – 155 000 лв.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *