ВодещиКултура

Навръх Илинден преди 54 години са открити музей и паметник на майстор Колю Фичето в Дряново

На 20 юли 1969 година в родния град на възрожденския архитект се стичат над 3000 първенци в строителството

Денят на св. пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.
В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото св. Илия е техен покровител.

На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.

„На 20 юли 1969 г. повече от 3000 първенци в строителството и строителната промишленост се събират в Дряново, за да отбележат своя традиционен празник в града на стария техен предшественик Колю Фичето и да му отдадат заслуженото“, припомнят от Историческия музей в Дряново.


Уредниците допълват, че познат с една от най-почтените професии и обикнат от народа си, в чест на съзидателния негов талант в родния град на възрожденския архитект по държавно задание са издигнати музей и паметник, чрез които майсторът продължава да живее като символ на строителния гений на българския народ.


Паметникът е дело на скулптора Борис Гондов и до днес е най-представителното пластично изображение на Колю Фичето, а сградата на музея е направена по проект на арх. Димитър Кръстев.

„Тематичният план на замислената от няколко министерства експозиция по онова време е възложен от държавата на арх. Стефан Матеев, правил преди това архитектурни заснемания на Фичевите строежи, а самото пространствено оформление на експозиционната площ е изпълнено под вещото ръководство на художника Асен Стойчев.


Гости на тържествата на 20 юли 1969 г. в Дряново са държавният глава Тодор Живков, министри и партийни ръководители,

които изразяват почитта си към архитекта от Възраждането и към присъстващата многохилядна армия от съзидатели наследила неговото майсторство.


Всенародното признание към строителя, новатора, пламенния родолюбец и талантлив българин и днес продължава да пълни залите на музея с посетители, предизвикани да се запознаят отблизо с творчеството, личността и моралните стълбове в живота на Колю Фичето“, информират още от културната институция в Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *