ГорещиКултура

Историкът проф. Вера Бонева представя книгата си „Васил Левски – да възкръсне България с пълна свобода“

В изданието изследователката разкрива малко проучени или пространно интерпретирани теми от биографията и обществената дейност на Апостола на свободата

Представят книгата на проф.д.и.н.Вера Бонева „Васил Левски – да възкръсне България с пълна свобода“ в Дряново. Това е едно от знаковите събития от културния календар на града с организатори Исторически музей – Дряново, и местния Общински комитет “Васил Левски”.

„На срещата с обществеността на 10 юли от 17:30 ч. в експозиция “Колю Фичето” ще присъства проф. Пламен Митев от СУ „Климент Охридски“, който е редактор на документалното издание. Проявата е част от програмата, с която се отбелязва годишнина от рождението на Апостола“, информира Иван Христов, директор на Историческия музей.
Книгата “Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода” на проф. д.и.н Вера Бонева включва научни обзори, посветени на малко проучени или пространно интерпретирани теми от биографията и обществената дейност на Васил Левски.

Осмислени са отделни историографски и монументални топоси, прикрепени към дълбоките следи, очертани от делото на Апостола в културната памет на българската нация. Мотивирани са авторски тези по ключови въпроси, свързани с историческата фигура на забележителния възрожденец.

Вера Бонева е родена през 1965 г. и е професор по История на България, доктор на науките по История на Българското възраждане и Музеология, щатен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Автор е на 19 книги и на над 200 статии и студии в областите на научните си интереси. Ангажирана е в инициативи за опазване на културното наследство на България и Европа и с академични събития, насочени към обогатяване на знанието за националното ни развитие през XIX и XX век.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *