ВодещиОбщество

Дряново осигури 20 000 лева за лечението на 3-годишната Симона Пенковска

Пенсионерка събра 610 лева на своя юбилей, като призова гостите си да дарят средства, вместо да й носят цветя. От 14 урни на обществени места бяха изброени 1912 лева, софийски бизнесмен преведе 20 000 лева

Жителите на община Дряново помогнаха с общо 20 000 лева за лечението на 3-годишната Симона Пенковска която страда от тежко заболяване. Средствата са събрани за месец по време на мащабната благотворителна кампания „Предай добро за Симона“. Благородната инициатива бе организирана от Община Дряново.


„Към момента осигурената сума от националната кампания надхвърля 226 000 лева. В понеделник ще дадем пълен отчет, ще направим анализ на благотворителната инициатива и ще финализираме кампанията“, оповести председателят на Общинския съвет в Дряново Тодор Георгиев, известен още като DJ Teddy Georgo, който бе основният двигател на проявата и на собствената си сватба успя да осигури 3690 лева дарение за малката Симона.


Той припомни, че над 1000 човека с добри сърца се събраха на 6 юли на стадион „Локомотив“ в града на майстор Колю Фичето, за да дадат надежда за изцелението на детето. Така по време на благотворителния концерт и откритата тренировка в спортния комплекс бяха дарени 17 770 лева.
На 12 юли бяха събрани всичките 14 кутии, поставени на обществени места в Дряново за набиране на средства. Специално сформирана комисия в състав Тодор Георгиев-председател на Общинския съвет, Николай Карагьозов- зам.кмет на Община Дряново и д-р Иван Събев, председател на Комисията по финанси, икономическа политика и контрол на обществените поръчки към местния парламент изброиха сумата от 1912 лева. Съставен е протокол и средствата са преведени по банковата сметка за лечението на Симона Пенковска.


Трогателен жест направи и дряновката Василка Недева, която е пенсионерка. Благородната дама празнува юбилей като апелира към гостите си вместо цвета, да дадат своята лепта в полза на страдащото дете. Така от тържеството бяха добавени още 610 лева.
Софийски бизнесмен също се присъедини към хуманната инициатива и преведе крупната сума от 20 000 лева.


Малката Симона от Габрово е диагностицирана с медуобластом (тумор в малкия мозък) и обструктивна цефалия.
„Нейният баща работи в Дряново, което прави много хора от града съпричастни и желаещи да помогнат. Операцията за премахване на тумора в малкия мозък е сложна манипулация и в 90% от случаите е неуспешна. Симона обаче успява да се пребори – при направения ядрено-магнитен резонанс се установява, че образуванието е премахнато напълно и няма разсейки. Симона има още два курса химиотерапия в България, а след това има нужда от допълнително лечение в Германия – имунотерапия, протонотерапия. Първоначалната сума е 110 000 евро – разход, непосилен за семейството и“, сподели Тодор Георгиев.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *