ВодещиКултура

Дончо Дончев – художникът изследовател

Дончо Дончев е не само интересен, креативен и успешен художник, но е и изследовател. Определя се като разнообразен творец. Никога не си е поставял ограничения в работата, защото това е пагубно за автора. Занимава се с живопис, прави скулптури от хартия, илюстрации, реализира впечатляващи творчески проекти, рисува пред публика. Въпреки разнообразието от стилове, с които се изявява, всяка негова творба се превръща в шедьовър.

Разковничето за успеха се крие в това, че зад всяко негово произведение стои дълбока идея и обмислена концепция.

„При създаването на дадена творба има залегнали мисли и послания, които се опитвам да пресъздам. От друга страна изкуството е чувствителност и правя това, което избликва у мен спонтанно. Често се отдавам на дълбоки размишления и така се раждат сюжети. Пресътворявам това, което носи мъдростта, древността, митологията“, обяснява Дончо Дончев.

Той допълва, че вдъхновението си получава благодарение на любовта към четенето.

Обича да се вглъбява в древни писания, книги, притчи, които пресъздава по свой начин.

Въображението на художника се разпалва и от миналото – той има много творби върху библейски и митологични сюжети като сред тях са „Тримата влъхви“, „Сузана и старците“ и др. Платната му изобилстват от ангели, сатири, нимфи и други странни същества.

„Като цяло вдъхновението те намира. Авторът трябва да е винаги подготвен и достатъчно сензитивен и буден, за да го улови и да го пресъздаде.  И това се отнася както за всяко изкуство, така и за душевността на всеки артист“, коментира многоликият творец.

Дончо Дончев е от Дряново, завършил е Средно художествено училище в Трявна, а след това и магистратура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“ при проф. Николай Русчуклиев.

Работи с различни материали, представя самостоятелни изложби, илюстрира книги и участва в музикални проекти, като рисува на сцена. Първите си изложби прави в Художествената галерия в Дряново, в читалище „Развитие“ и „Старото школо“ в Трявна, още като студент. От 1997 г. излага свои работи в различни градове и държави, както и организира голям брой самостоятелни изложби.

От 2000 г. работи в ателието си в София. Негови работи са излагани в Цюрих, Берн, Локарно, Лихтенщайн, Щутгарт, Лайпциг, Минден, Виена, Брюксел, Истанбул, Измир, Якобстад (Пиетарсаари), София, Пловдив, Варна, Габрово и др.

През май тази година творецът се представи с изложба FESTUM в Историческия музей в Дряново. Подреди изключителни картини, изпълнени с митология и философия, предизвикващи както зрителна наслада, така и провокиращи размисли.

„Не мога да кажа кой от проектите ми е най-значим, защото на изложбата ми в Дряново и на изложбата ми в ЦЕРН, Швейцария например съм отделил много внимание и за мен са еднакво стойностни. Изложбата в Дряново е изключително отговорна за онова, което аз представям, защото това е моят роден град. От там съм започнал житейския си и творчески път, учил съм, там имам много приятели. Изявите ми в Швейцария са изключителна стъпка, в Националния музей в Лихтенщайн имам различни проекти, както и на други места. Те също са много важни за професионалното ми израстване“, казва Дончев.

Творецът, който прославя държавата ни по цял свят е единственият художник, правил изложба в ЦЕРН при ускорителя на елементарни частици.

Това е неоспорим факт, който говори за огромния талант на Дончо Дончев. Той е участвал и в международното арт изложение „Експо“, на което е представена картината „Герника“ на Пабло Пикасо през 1937 г. в Париж, но именитият българин е бил там почти 80 г. по-късно, когато ключовото събитие се е състояло в Милано. Неговият „Феникс“, изваян изцяло от моливи, е в постоянната експозиция на Националния музей на Лихтенщайн.

„Създадох тази скулптура след атентата срещу „Шарли Ебдо“ на 7 януари 2015 г. Не харесвам техния начин на правене на сатира, но бях потресен от това зверско посегателство“, посочва талантливият българин.

Дончев споделя, че от около година работи по проект отново свързан с ЦЕРН, който ще бъде реализиран заедно със световноизвестния квантов физик проф. д.ф.з.н. Леандър Литов. Проектът се нарича „Фундаментални взаимодействия“ и се състои от 4 големи картини и други по-малки платна.

„Това е част от моята работа, която се основава на наука и изкуство. Те имат много общи неща-изследват произхода на Вселената, на човечеството, откъде идваме и накъде отиваме, търсят се отговори на въпроси, свързани със Сътворението. Опитвам се да комбинирам цялото това познание като научната разработка е на проф.Леандър Лилов, а останалата част е мое дело. Отново залагам на чувствителност, митология, багри, познания…Така съвместно съчетаваме идеи, за да реализираме този грандиозен проект като се надявам през май идната година да го завършим и представим пред публика“, разкрива художникът.

Завиден интерес у почитателите на изкуството предизвиква фантастичният проект на Дончо Дончев, който е под формата на тесте от карти.

„Сатиричните ми проекти са няколко, които създадох на тема карти за игра. Картите ме вълнуват отдавна, защото са интересни за пресъздаване. Още през 2010 г. започнах да рисувам като и първите карти, които направих имаха интересна съдба, пътуваха и преди 2 години ги издадох. Те са с митологични образи и към всяка карта има текст. Към тях беше отпечатана и малка книжка, която се нарича FESTUM. Наименованието идва от латинската дума Fest, означаваща празник“, уточнява Дончев.  

Последните карти на автора са с известни художници от различни епохи, които са му любими. Изключително впечатляват и картите, които сътворил през 2018 г. с образите на най-влиятелните политици на XX век.

Освен като картини, изображенията са тиражирани и като тестета лимитирани карти.

Нестандартният творец предвижда идната година във Велико Търново да представи механична изложба с карти, които са поставени върху стойки и се въртят.

„Това е мащабна експозиция от 20 картини и предизвиква сериозен интерес. Творбите бяха показани в Националната библиотека в София, чакат ги още в Русе, Варна и други градове на страната. Велико Търново обаче ми е много скъп и любим град. Дал ми е много, възпитаник съм на Великотърновския университет, в старата столица имам много колеги, приятели, преподаватели, които са ме учили и са ми дали ценна професионална насока. Много обичам този край Дряново, Велико Търново и с голямо желание идвам, макар и рядко заради многобройните ми ангажименти и пътувания“, изтъква Дончев.

Споделя, че върху изображенията върху картите работи от 13 години макар и не постоянно.

„Като усетя, че се изчерпвам, спирам и насочва вниманието си към други идеи. Когато пък преценя, че нещо ме вълнува, бързам да го претворя“, споделя творческите си пориви Дончев.

Затова и занапред възнамерява да продължи да създава карти с интересни персонажи. Има такива, които са почти готови или с нахвърляни идеи, които тепърва ще разработи.

В момента се подготвя за участие на кинофестивала в Локарно, Швейцария от 3 до 7 август. На 4 август Дончев ще има пърформанс и ще рисува на живо пред публика. През другите дни също ще има представяния. Талантливият художник от доста време работи в Швейцария, вече е добре познат на ценителите на изобразителното изкуство там, реализирал е доста изложби при изключителен успех.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *