ГорещиОбщество

Хиляди се стичат за националното честване на Шипченската епопея

С богата програма ще бъде почетена 146-годишнината от епичните боеве, както и 140-годишнината от написването на одата „Опълченците на Шипка“

Хиляди българи отново ще се съберат на връх Шипка, за да се преклонят пред Паметника на свободата.
Националното честване на Шипченската епопея ще се проведе в периода 16-25 август. С богата програма ще бъде почетена 146-годишнината от епичните боеве, както и 140-годишнината от написването на одата „Опълченците на Шипка“.

Тържествата ще започнат още на 17 август в Габрово с представяне на изложбата „Участието на българи от Бесарабия в Българското опълчение в Освободителната руско-турска война“ .

Нейното официално откриване ще е от 17:30 часа в ХГ „Христо Цокев. Ден по-късно, на 18 август, деца и младежи ще се впуснат в състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Над 100 ще са участниците в надпреварата. По традиция, след награждаването е ред на открития урок по история, като тази година младежите ще се срещнат с екипа на „Българска история“, за да научат любопитна информация не само за историческите паметници, но и за събитията, свързани с тях. Отново в петъчния 18 август ще се проведе и най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея – тържествената заря – проверка, която ще започне в 20:40 часа на площад „Възраждане“.

В съботния 19 август, любителите на пешеходните преходи ще могат да се включат в един от трите маршрута към Паметника на свободата.

Началните точки са м. Узана, Соколски манастир и гр.Шипка. Походите, инициирани от Ротари клуб, ще отведат направо на славния връх, където ще e и Националната гвардейска част. Церемонията по поднасяне на венци и цветя е с начален час 11.00, а минути по-късно на Паметника на свободата ще бъде открита изложбата на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ „Полет към свободата“. Програмата продължава в 12.00 часа с едно от най-очакваните събития- възстановка на боевете от Национално Дружество „Традиция“, които през тази година ще представят две живи картини- битката при Орлово гнездо и ден трети от боевете, увековечен от Иван Вазов в одата „ Опълченците на Шипка“.

На славния връх ще пристигне и кампанията „Бъди войник“.

Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции ще представят въоръжение, комуникационни средства, парашутно оборудване, алпийско оборудване и автомобилна техника.

В дните до 25 август ще има още представяне на книги на историческа тематика, изложби, събития за най-малките и за цялото семейство.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *