ГорещиНовини

Тестване за хепатит В и С провеждат в област Габрово

Изследванията се извършват от Регионалната здравна инспекция

Тестване за установяване на хепатит В и С организира Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово по повод Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.

„В сградата на РЗИ – Габрово от 24 до 28 юли от 8:30 до 12:30 ч. желаещите могат да си направят безплатен тест. Извършва се в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностния антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса“, информират от здравната инспекция.
От ведомството поясняват, че изследванията са по инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции през юли ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С, а участието на гражданите е изцяло доброволно.
„Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността. Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай! Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита“, апелират от РЗИ-Габрово.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *