ВодещиЛица

Поетът педагог Павлин Ботев подготвя двуезична книга „33 непрофесионални пророчества“

Литераторът езиковед от Дряново за 12 години е издал 10 книги, трите от тях са в съавторство

Поезията на Павлин Ботев  е творческо откровение на един дяволски добър поет с ангелска душа, който в днешното време на отприщили се бесове продължава самоотвержено да противостои на тях и мултиплициращото се Зло, воювайки срещу им с най-ефикасното и благородно оръжие – писаното Слово…?

Това пише литературната критика за поета и учителя Павлин Ботев.

Майсторът на словото е роден през 1967 г. в Дряново. Има две висши образования- българска филология от Великотърновския университет и английски език от Русенския университет. През годините е работил предимно като учител и журналист. Преподавал е на бесарабски българи в Украйна в периода 1995-1997 година.


Бил  е 3 години журналист в радиото в Дряново. Преподавал е в Професионалната гимназия по икономика, а в момента е учител по български език и литература и английски език в СУ „Максим Райкович“ в родния си град.

Занимава се с поезия от ученическите си години.

Сериозно развива тази дейност от времето, когато е бил студент във ВТУ. Първата му книга „Вбесен от щастие“ е издадена през 1994 г. В нея е включена поема със заглавие „Сатанатос“.

До момента е издал общо 15 книги.

„Реализирах интересен проект със заглавие „Човекът в черно“ като преведох песните на Джони Кеш от английски на български език“, споделя литераторът езиковед от Дряново.

Павлин Ботев се слави като доста плодовит автор, тъй като за времето от 2011 г. до момента е издал 10 книги.

Творбите му са с авангардна поезия.  Автор е на поетичните книги – „Вбесен от щастие. Сатанатос”, „Тенекиен пумпал”, „Дий, Пародийо, Сакрофаг” ,“Долу Големия Брат“.  ”Нов юнашки епос” и „Поема за Бирняка” са съвместни проекти с неговия състудент и приятел Пламен Петров от Силистра.

През 2018 г. култовата „Поема за Бирняка”, която в литературните среди е известна като една от най-провокативните поеми, претърпява  допълнено издание.

Втората му част е сътворена от двамата поети-версификатори онлайн в чата на известна платформа за съобщения. Още една своеобразна книга вижда бял свят през 2019 г. – „Горчиво-сладки пародии”. В нея Павлин Ботев прави опит за пародийно знаково обръщане и преосмисляне на цяла поредица мастити соцпоети, използвали митологията на комунизма. Следващата му книга е озаглавена „Азбучна четворица”, като тя обединява четири сборника с акростихове, своеобразни сонетни венци, защото включват най-вече сонети в акростих. Първите букви от заглавията им образуват и наименованието на всеки сборник –”Долу Големия Брат”, „Нов Световен Ред”, „Цар Коронавирус” и „Джанксова Ракия”.

През 2021  и 2022 година поетът издава две поетични книги с авангардистка тематика, със заглавия „Абсурд в зачатие” и „Поема за Долняка и Горняка”, както и есеистично- критичното изследване „Философия и сатира в поезията на Стоян Михайловски”.


Настоящата година също е изключително благодатна за твореца.

Тази пролет е излязла от печат книгата му „Дряновски етюди“ със стихотворения, посветени на хора от Дряново. Последната му книга е доста по-обемиста и я определя като антологична. През май 2023 г. Павлин Ботев е приет за член на Съюза на българските писатели.
Майсторът на словото и перото се занимава и с литературна критика и има издадена книга с анализи върху поезията на Стоян Михайловски. Павлин Ботев уточнява, че има общо три книги, които са в съавторство.

В момента подготвя творба, която ще съдържа неиздавани до момента поеми, писани през годините. В поезията на Павлин Ботев преобладават социалните и пародийните мотиви.


„ За повечето от произведенията ми е характерно, че представят некрасивите неща, които ни заобикалят, но са поднесени с много хумор. Отделните части на поемите представят разгърнати каламбури и игрословици“, обяснява Павлин Ботев.

Казва, че произведенията му са за читатели с доста добра обща култура, които биха могли да осмислят текста.

Павлин Ботев не крие, че работи по няколко проекта едновременно.
„Все се ориентирам към сакрални числа като 33, 66… Заради това с мой приятел решихме да издадем „33 непрофесионални пророчества“. Това ще е двуезична книга, като едната страница ще е на български, а другата ще е на английски език.

Това ще са стихове със заложени предсказания за бъдещето на България и най-вече на човечеството.

Повечето от творбите са в песимистично-апокалиптичен тон и обхващат проблеми в глобален план.  Този проект обаче ще отнеме доста време, защото е сложно да се преведе текста на английски със съответния ритъм“, разкрива Павлин Ботев.

Неуморният в литературното си поприще творец  отморява с разходки сред природата и се вдъхновява, като практикува хобито си риболов.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки Венцислав Симионов и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *