ВодещиКултура

Подредиха в изложба творбите, участвали в национален конкурс за портрет на Колю Фичето

Част от произведенията вече са откупени от ценители на изкуството

Подредиха в изложба в Дряново художествените произведения, участвали в националния конкурс за портрет на майстор Колю Фичето. Финалът на творческата инициатива бе 5 юли.


Творбите бяха разгледани от жури в състав: Любен Генов – председател на СБХ, Долорес Дилова – член на управителния съвет на СБХ, Николай Карагьозов – зам.-кмет на Община Дряново и Антон Антонов – художник и представител на Исторически музей – Дряново.


„За участие в надпреварата постъпиха едва девет творби от осем художници. Свои произведения предоставиха акад. Георги Чернев, който участва с две творби, Стефан Коцев, Павлина Иванова, Йорданка Иванова, Мария Арабска, Христина Георгиева, Любомир Йорданов и Ирена Чалъкова.

Скромният брой произведения на изкуството, които се включиха в конкурса, на фона на делото и личността на Колю Фичето и целите на обявеното съревнование, накара журито единодушно да реши при тези обстоятелства да не се излъчва победител и не присъди предвидената по регламент награда“, обясниха от Историческия музей в Дряново.


От културната институция информират още, че всички изпратени за конкурса творби са включени в експозиция, която ще радва публиката до средата на август. Дори вече са факт и първите откупки на някои от тях.


„Благодарим на художниците, които вложиха желание, творчески плам и енергия да станат наши съмишленици в усилието да продължим да осветяваме съвремието с примера на големия възрожденец Колю Фичето.

Представяме портретните творби и каним всички желаещи да ги видят на живо в изложбената зала на Икономовата къща в град Дряново.
Вход за посещение на изложбата е свободен“, информират още от Историческия музей.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *