ГорещиКултура

Наследник на дряновските фамилии Хаджидимитрови и Тихови е майстор на аналоговата фотография

Никола Джелатов представя изложба от кадри, превърнати в машина на времето

„АНАЛОГОВАТА ФОТОГРАФИЯ – МАШИНА НА ВРЕМЕТО“ е заглавието на впечатляваща изложба на майстора на обектива Никола Джелатов в Дряново. Тя ще бъде подредена в залата за временни изложби на експозиция „Колю Фичето“. Откриването ще е на 27 юли от 17,30 часа, а фотосите ще останат на вниманието на посетителите в следващите два месеца.

„Миговете зад обектива на класическия фотоапарат „Зенит“ са уловени от Никола Джелатов. Той е роден в София, но има дълбоки дряновски корени. Наследник е на известните фамилии Хаджидимитрови и Тихови. Талантливият фотограф завършва френска езикова гимназия в столицата, а след това се установява в Дряново, за да продължи семейния бизнес“, разказват уредниците от Историческия музей в града.

По аналоговата фотография го запалва приятелката му Божина. Заровен в шкафа, Никола намира стария фотоапарат на дядо си и захвърля цифровите снимачни устройства. Връзката с миналото, автентичното предаване на светлината и най-вече погледът на фотографа, изкривен през времевата призма, превръщат неговите кадри в една малка машина на времето.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *